Biografija - prof. dr Vladimir M. Cvetković, Fakultet bezbednosti, Univerzitet u Beogradu

 БИОГРАФИЈА

 

 

Проф. др Владимир М. Цветковић

Универзитет у Београду, Факултет безбедности

Научно-стручно друштво за управљање ризицима у ванредним ситуацијама

Међународни институт за истраживање катастрофа

Мобилни телефон: +381 060 37 38 606
Имејл: vladimirkpa@gmail.com; vmc@fb.bg.ac.rs

ORCID – link

Research gate - link

Academia.edu - link

Personal Website - link

Google scholar citations - link

Publons - link

 

 

1. Основни подаци

 

1.1. Основни биографски подаци

 

Проф. др Владимир М. Цветковић је рођен 08.02.1987. године у Крагујевцу. Завршио је Средњу школу унутрашњих послова (звање полицајац) у Сремској Каменици 2006. године као један од ђака генерације и носилац Вукове дипломе, и основну школу ,,Свети Сава“ у Баточини 2002. године као носилац Вукове дипломе. 

На Криминалистичко-полицијској академији у Београду, садашњем Криминалистичко-полицијском универзитету, одбранио је мастер рад на тему ,,Управљање у ванредним ситуацијама изазваним злоупотребом оружја за масовно уништавање“ 2012. године чиме је стекао звање мастер криминалиста и дипломирао је 2010. године као најбољи студент генерације са просечном оценом 10.00 (први полазник у историји са споменутим оствареним просеком), чиме је стекао звање дипломирани криминалиста.

Докторирао је на Факултету безбедности Универзитету у Београду, на тему ,,Спремност грађана за реаговање на природну катастрофу изазвану поплавом у Републици Србији“ (2016. године) чиме је стекао академско звање доктор наука – науке безбедности.

       Проф. др Владимир М. Цветковић је председник и оснивач националног Научно-стручног друштва за управљање ризицима у ванредним ситуацијама, као субјекта од посебног значаја за заштиту и спасавање у Републици Србији и председник Међународног Института за истраживање катастрофа (International Institute for Disaster Research).

          У току 2011. године, реализовао је професионалну стручну праксу у Сектору за ванредне ситуације, Министарства унутрашњих послова Републике Србије. Осим тога, завршио је основни курс за ватрогасце-спасиоце у трајању од 5 месеци у Управи за ванредне ситуације града Београда чиме је стекао диплому за ватрогасца-спасиоца (2012. године). Положио је стручни испит за обављање послова заштите од пожара са високом стручном спремом (2012. године). Завршио је основни специјалистички курс за инспекторе из области цивилне заштите и управљање ризиком од катастрофа (2014. године).

Положио је стручни испит за процену ризика од катастрофа и израду планова заштите и спасавања у ванредним ситуацијама (лиценца, 2018. године). Осим тога, положио је стручни испит за процену ризика у заштити лица, имовине и пословања (лиценца, 2018. године). Носилац је црног појаса из борилачке вештине Jujutsu (2005. године). Завршио је и курс за радио аматера Е класе у Сремској Каменици, 2004. године.

Такође, завршио је и тренинг за писање предлога међународних пројеката Хоризон 2020 – Training on project design, proposal development and project management for EU Horizon 2020 Programme, European training Academy in cooperation with UNDP in Belgrade, from 4 to 12 October, 2017.

Добитник је бројних међународних и националних награда и признања из области науке и оствареног успеха у току студирања на основним академским, мастер и докторским студијама:

·       Individual contribution award in the development of cooperation with the international academic institute and encouraging research in the field of risk management in emergency situations, 5 April, 2022., International Academic Institute.

·       На међународном конкурсу расписаном од стране конзорцијума (the Italian Civil Protection Department jointly with the Administration of the Republic of Slovenia for Civil Protection and Disaster Relief (URSZR), the Swedish Civil Contingencies Agency (MSB), the Romanian General Inspectorate for Emergency Situations (IGSU), the Fire Rescue Brigade of Moravian-Silesian Region, Czech Republic (FRB-MSR), the National Center for Disaster Management Foundation, Romania (CN APELL-RO) and CIMA Research Foundation, Italy (CIMA) изабран је за Локалног експерта за Србију из области управљања ризицима од катастрофа и званично ангажован на  међународном пројекту ,,EU Support to Flood Prevention and Forest Fires Risk Management in the Western Balkans and Turkey“ подржаном од стране Генералног директората ECHO-а, Европске комисије за европску цивилну заштиту и операције хуманитарне помоћи (DG ECHO) (2021. године);

  • Добитник је награде за најбољег младог научника Србије ,,Danubius Young Scientist Award 2017“ која се додељује од стране aустријског Mинистарства за науку, истраживање и економију (BMWFW) и Института за Дунавски регион и Централну Европу (IDM) за изузетна достигнућа у науци (This award granted to 14 young scientists - one in each country that is part of the EU Strategy for the Danube Region - Austria, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Czech Republic, Germany, Hungary, Moldova, Montenegro, Serbia, Slovak Republic, Slovenia, Romania and the Ukraine. The award seeks to highlight the scientific work and talent of young researchers and enhance the visibility of the scientific community in the region. Moreover, the award encourages young scientists to engage themselves in the scientific examination of the multifaceted issues and questions specifically related to the Danube Region. Award criteria: Scientific excellence and innovative approach of the academic work; Relevance of the scientific work beyond the national borders; Potential of the candidate (integration in international networks, participation in scientific projects, publication history, experience in teaching etc.);

·       Dobitnik nagrade za ostvarene rezultate i nesebičan profesionalni doprinos u realizaciji edukacija, istraživanja i obuka iz oblasti upravlјanja u vanrednim situacijama izazvanih prirodnim i antropogenim opasnostima, Naučno-stručno društvo za upravlјanje rizicima u vanrednim situacijama, 2022. godina;

  • Dobitnik je nagrade: Individual contribution Award in the development of cooperation with the international academic institute and encouraging research in the field of risk management in emergency situations by International Academic Institute, 2022.

·       Dobitnik nagrade za individualni doprinos u podsticanju edukacije u oblasti upravlјanja rizicima u vanrednim situacijama, Visoka tehnološka škola u Aranđelovcu (2020).

·       Добитник награде од стране Организације за европску безбедност и сарадњу (OEBS) у виду стипендије на докторским студијама Факултета безбедности, Универзитета у Београду;

·       Добитник стипендије за таленте Министарства просвете Републике Србије ,,Grant by the Fund for Young talents of the Republic of Serbia for the undergraduate students of final years (2009/10);

·       Добитник ,,Еуробанк EFG школарине за најбоље студенте Србије“ у оквиру пројекта ,,Инвестирајмо у европске вредности“, због посебног истицања у области криминалистичко и полицијско-безбедносних студија, 2009. годинe;

·       Добитник је награде за најбољег студента Прве генерације студената Криминалистичко полицијске академије у Земуну за остварени просек 10.00, 2010. године;

·       Добитник је награде за најбољег студента прве, друге и треће године студија на Криминалистичко-полицијској академији у Београду, 2007., 2008. и 2009. године;

·       Добитник награде за најбољег студента у историји општине Лапова, 2006. године;

·       Добитник награде за једног од најбољих кадета са оствареним просеком 5.00 у Средњој школи унутрашњих послова у Сремској Каменици.

 

2.1. Наставно-педагошки рад

 

Наставно-педагошком активношћу проф. др Владимир М. Цветковић се бави дуже од 11 година. Од  2011. до 2017. године био је запослен на Криминалистичко-полицијској академији, најпре као сарадник у звању сарадника у настави, а потом као сарадник у звању асистента на следећим предметима: Безбедност у ванредним ситуaцијама, Спречавање и сузбијање пожара, експлозија и хаварија, Управљање ризицима у систему заштите и спасавања, Информациони системи у ванредним ситуацијама, Кризни менаџмент. У току 2010. године био је ангажован као демонстратор на предмету Безбедност саобраћаја на Криминалистичко-полицијској академији. У току 2011. године, на седници Катедре, изабран је за секретара Катедре безбедносних наука и до 2014. године обављао је ту функцију. Дакле, проф. др Владимир М. Цветковић има седмогодишње радно искуство у оквиру наставно-педагошког рада на садашњем Криминалистичко-полицијском универзиту.

Осим тога, током обављања наставних и педагошких активности у споменутој институцији, учествовао је у извођењу свих посебних облика наставе – обука: основна полицијска обука са студентима прве године (руковање и манипулација ватреним оружјем Министарства унутрашњих послова); основна полицијско-безбедносна обука за ванредне ситуације са студентима друге године основних академских и струковних студија; летња теренска обука у наставном центру Митрово Поље МУП-а Републике Србије, на Гочу са студентима треће године академских и друге године струковних студија.

На Криминалистичко-полицијској академији је од 2014. године водио секцију за ванредне ситуације, а од 2016. године и секцију полицијске самоодбране. Такође, био је ангажован у школској полицијској испостави и као члан комисије за самовредновање у Криминалистичко-полицијској академији. Према резултатима анкете, спроведене међу студентима основних академских и основних струковних студија криминалистике на Криминалистичко-полицијској академији, а током седмогодишњег ангажовања, проф. др Владимир М. Цветковић био је оцењен просечном оценом 4.52.

Проф. др Владимир М. Цветковић је од 2017. године, па све до сада изводио наставу на Факултету безбедности, Универзитету у Београду на следећим предметима:

  • На основним академским студијама реализује наставу из предмета: Управљање ризицима у ванредним ситуацијама, Безбедносни ризици и катастрофе и Заштита од природних и антропогених катастрофа. Поред ових предмета, реализовао је наставу на предметима: Систем заштите и спасавања и Управљање у системима заштите и спасавања;
  • На мастер академским студијама – студије управљања ризиком од елементарних и других непогода реализује наставу из следећих предмета: Систем превенције и смањења ризика од елементарних и других непогода, Методологија процене ризика и израда планова заштите и спасавања од елементарних и других непогода и Руковођење активностима заштите и спасавања у условима елементарних непогода (носилац предмета);
  • На мастер академским студијама – студије наука безбедности реализује наставу из предмета Кризни менаџмент у природним и индустријским катастрофама;
  • На докторским академским студијама – студије наука безбедности реализује наставу из предмета Интегрисано смањење ризика од катастрофа.

У току 2021. године одржао је гостујуће предавање по позиву Универзитету у Новом Саду, Правном Факултету у Новом Саду у оквиру Правне клинике за заштиту животне средине на тему ,,Утицај климатских промена на повећање ризика од природних катастрофа“.

У току 2019. године одржао је гостујуће предавање на Високој технолошкој школи струковних студија у Аранђеловцу на тему ,,Управљање ризицима у ванредним ситуацијама у Републици Србији: стање и перспективе.

У току 2019. године реализовао је серију гостујућих предавања на Криминалистичко-полицијском универзитету у оквиру мастер академских студија програма ,,NatRisk“, на предмету ,,Природне катастрофе“  на позив проф. др Слободана Миладиновића.        

Као експерт из области управљања ризицима од катастрофа, проф. др Владимир М. Цветковић је био ангажован од стране Географског факултета Универзитета у Београду у експертском тиму за писање тематске свеске: природне непогоде у оквиру Просторног плана Републике Србије за период од 2021. до 2035. године, чији је носилац израде био проф. др Славољуб Драгићевић.

У наставном процесу проф. др Владимир М. Цветковић се показао као савестан и одговоран наставник који примењује савремена и иновативна наставна решења како би студентима у што већој мери пренео знања из области управљања ризицима у ванредним ситуацијама. У великој мери подстиче студенте на самосталан студијско истраживачки рад и свеобухватно коришћење литературе из споменуте области. У процесу наставе примењује савремене наставне методе усмерене ка осамостаљивању и оспособљавању студената за непосредно коришћење различите литературе. Подстиче студенте на повезивање и примену стечених знања за решавање конкретних студија случаја у области студија катастрофа.

Проф. др Владимир М. Цветковић је за потребе извођења наставе објавио 2 уџбеникa у издању Научно-стручног друштва за управљање ризицима у ванредним ситуацијама, 2 практикума и 1 збирку прописа:

·       Цветковић, В. (2022). Тактика заштите и спасавања у катастрофама. Београд: Научно-стручно друштво за управљање ризицима у ванредним ситуацијама (650 стр.);

·       Цветковић, В. (2020). Управљање ризицима у ванредним ситуацијама. Београд: Научно-стручно друштво за управљање ризицима у ванредним ситуацијама (700 стр);

·       Цветковић, В. (2021). Безбедносни ризици и катастрофе. Научно-стручно друштво за управљање ризицима у ванредним ситуацијама, Београд (практикум);

·       Цветковић, В. (2019). Управљање ризицима и системи заштите и спасавања од катастрофа. Научно-стручно друштво за управљање ризицима у ванредним ситуацијама, Београд (практикум);

·       Цветковић, В., Филиповић, М., & Гачић, Ј. (2019). Збирка прописа из области управљања ризицима од катастрофа. Научно-стручно друштво за управљање ризицима у ванредним ситуацијама, Београд, 1-1050.

 

Према просечним резултатима евалуације рада наставника од стране студената путем Индивидуалног статистичког извештаја о вредновању рада наставника Универзитета у Београду, студенти су наставно-педагошки рад др Владимира М. Цветковића оценили просечном оценом 4,62 – 2017/2018; 4,65 – 2018/2019; 4,46 – 2019/2020; 4,59 – 2020/2021. На основу изнетих података и оцена може се закључити да проф. др Владимир М. Цветковић поседује све наставно-педагошке квалитете који су потребни за позив ванредног универзитетског професора.

Поред наставно-педагошког рада на Факултету безбедности, проф. др Владимир М. Цветковић је основао организацију ,,Научно-стручно друштво за управљање ризицима у ванредним ситуацијама“ којa окупља научнике, стручњаке и заинтересоване студенте из области управљања ризицима од катастрофа. У оквиру Друштва, реализоване су бројне обуке, курсеви, семинари, национална и међународна истраживања. У оквиру Друштва развијена је и издавачка делатност и до сада је објављено више књига, монографија, практикума и зборника радова који се користе у едукацији на многобројним факултетима. У оквирима споменутог друштва, проф. др Владимир М. Цветковић је организовао први Национални семинар за студенте из области ванредних ситуација са називом ,,Тактика заштите и спасавања у ванредним ситуацијама: искуства са терена и поуке“, од 16. до 18. априла 2021. године, у Великој дворани Задужбине Коларац. Том приликом, било је присутно више од 250 студената са различитих Факултета и Универзитета у Србији и више од 50 професора и стручњака из области ванредних ситуација.

Такође, проф. др Владимир М. Цветковић је организатор и реализатор више обука за студенте различитих факултета из Србије из области ванредних ситуација: прва основна безбедносна обука из области ванредних ситуација, Стара планина, од 13. до 16. јула 2019. године; друга основна безбедносна обука из области управљања ризицима и заштите и спасавања у ванредним ситуацијама, Овчарско-Кабларска клисура, од 29. новембра до 1. децембра 2019. године; трећа основна безбедносна обука из области заштите и спасавања у ванредним ситуацијама, Овчарско-Kабларска клисура, од 29. октобра до 1. новембра 2020. године; обука за реаговање студената на неприступачним теренима, Кошутњак, 2019. године; учествовао заједно са студентима у међународној теренској вежби управљања последицама ванредних ситуација „СРБИЈА 2018“ у организацији Министарства унутрашњих послова – Сектора за ванредне ситуације и Евроатлантског координационог центра за ванредне ситуације Организације Северноатлантског уговора (NATO EDRCC), од  8. до 11. октобра 2018. године, Младеновац. У току 2023. године, организовао је Прву националну безбедносну обуку за младе из области ванредних ситуација у трајању од пет дана од 29. марта до 2. априла 2023. године у Гучи.

Проф. др Владимир М. Цветковић је организатор бројних предавања из области ванредних ситуација: Студентски град, предавање ,,Искуства и поуке у заштити и спасавању грађана Србије за време оружане агресије 1999. године“ у току 2019. године; оперативно полицијске вештине у ванредним ситуацијама (online) у току 2020. године;  командно-симулациона вежба на тему санације клизишта и рада Градског штаба за ванредне ситуације 2019. године; уз подршку Секретаријата за послове одбране, ванредних ситуација, комуникацију и координацију односа са грађанима, одржана је трибина у вези са стањем ванредних ситуација на подручју града Београда, 2019. године; oдржано предавање ,,Природне кастастрофе – изазови за друштво и безбедност’’ у истраживачкој станици Петница (ИСП) у Ваљеву, 2018. године. У протеклом периоду, био је ангажован као предавач и реализатор семинара ,,Безбедност ученика у школским објектима“, каталошки број 9 из Каталога програма стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника ЗУОВ за школску 2014/2015. и 2015/2016. године и за школску 2016/2017. годину.

 

3. Научна активност

 

Поред наставно-педагошког рада, проф. др Владимир М. Цветковић је објавио више од 220 научних радова у међународним и националним научним часописима, конференцијама и зборницима радова, као и научних монографија, практикума и  збирки прописа из области управљања ризицима у ванредним ситуацијама.  Ужа област истраживачких интересовања  јесу безбедност, катастрофе,  ванредне ситуације, природне и антропогене опасности, управљање ризицима, цивилна заштита.

     Према званичним подацима научне мреже ,,Research Gate“  од новембра 2021. године, остварио је ,,RG скор 26.53, h-index 15, total research interest – 1009, 830 цитата, 407 препорукa и преко 77.100 читања научних радова.  Према званичним подацима ,,Google schoolar citations“ остварио је 1480 цитата. Према бази података ,,Scopus“ има 21 научни рад који су 156 пута цитирани и вредност h индекса износи 6. Квантификацијом укупних научних резултата, проф. др Владимир М. Цветковић остварио је преко 570 поена.

 

Ангажован је на следећим међународним научно-истраживачким пројектима:

 

·       UNDP – EU for Civil Protection and Disaster Resilience Strengthening in the Republic of Serbia, appointed for the DRR Strategy Development DRM Consultant (expert), 2022, Duty Station – Homebased. Purpose: to provide expertise in the disaster risk management area in the development of Ex-Ante Analysis for the new Strategy on Disaster Risk Reduction and Emergency Management for the period 2022-2027 (the Strategy), and drafting of the Strategy. Objective: to support implementation of EU for Civil Protection and Disaster Resilience Strengthening in the Republic of Serbia Project. Scope of works: more specifically, under the direct supervision of UNDP Project Manager, collaboration with DRR Strategy Development Consultant, and close cooperation with Sector for Emergency Management of the MoI (SEM) and the Sector for International Cooperation, EU Affairs and Planning of the Ministry of Interior (SICEAP), and consultations with the members of the Special Working Group (SWG), he performed the following tasks divided in two phases: Phase I: Ex-Ante Analysis for the new Strategy and Phase II: Strategy on Disaster Risk Reduction and Emergency Management for the period 2022-2027.

·       У току марта 2022. године, ангажован је као екстерни експерт на пројекту „Институционална подршка Сталне конференције градова и општина – трећа фаза“, финансираног од стране Швајцарске агенције за развој и сарадњу (SDC), да изради Анализу стања јавног здравља на локалном нивоу за 2021. годину (са компаративним приказом стања јавног здравља на локалном нивоу за период 2019-2021), а све у складу са пројектом.

·       HORIZON 2020 projectDanube River Region Resilience Exchange Network (DAREnet) – Call topic: SEC-21–GM-2016/2017: Pan European Networks of practitioners and other actors in the field of security“. DAREnet is a Coordination and Support Action funded by the European Commission. The DAREnet consortium forms the backbone of the transnational, multi-disciplinary network. It brings together a unique combination of renowned institutions and players in flood mitigation and civil protection (2017-2023);

·       IPA FF project – EU Support to Flood Prevention and Forest Fires Risk Management in the Western Balkans and Turkey. The 3-year EU-funded IPA Floods and Fires program aims at improving capacities for flood and forest fire risk management in Albania, Bosnia and Herzegovina, Kosovo*, Montenegro, North Macedonia, Serbia and Turkey. The international consortium established by the Italian Civil Protection Department jointly with the Administration of the Republic of Slovenia for Civil Protection and Disaster Relief (URSZR), the Swedish Civil Contingencies Agency (MSB), the Romanian General Inspectorate for Emergency Situations (IGSU), the Fire Rescue Brigade of Moravian-Silesian Region, Czech Republic (FRB-MSR), the National Center for Disaster Management Foundation, Romania (CN APELL-RO) and CIMA Research Foundation, Italy (CIMA).

     На међународном пројекту HORIZON 2020 projectDanube River Region Resilience Exchange Network (DAREnet) именован за руководиоца потпројекта ,,Resilience of Citizens“,  са следећим задацима (Collect knowledge, discuss the problem space (i.e. practitioner needs and requirements, as well as identified gaps); Evaluate the information gathered in the Knowledge Base, refine the information within the scope of the individual working groups; Identify innovation opportunities, based on available solutions and experiences. Therefore, clusters of innovative solutions will be grouped around the identified gaps and needs;  If required innovation scenarios will be developed to support the Topic Working Groups in correlating needs and solutions and in identifying the most suitable solutions (or combination of solutions) as innovation opportunities etc.). Број потврде (Е13/101-03-03 DAREnet).

 

Учешће на националним научно-истраживачким пројектима:

 

·     Унапређење система управљања ризицима од природних катастрофа у Републици Србији, од 2022. до 2023. године, Научно-стручно друштво за управљање ризицима у ванредним ситуацијама, пројекат финансиран од стране Министарства правде РС;

·     Управљање полицијском организацијом у спречавању и сузбијању претњи безбедности у Републици Србији, од 2015. до 2018. године, научно-истраживачки пројекат који је реализовала Криминалистичко-полицијска академија у Београду;

·     Национална безбедност Републике Србије и безбедносне интеграције, 2014-2015. године, научно-истраживачки пројекат који је реализовала Криминалистичко-полицијска академија у Београду;

·     Развој институционалних капацитета, стандарда и процедура за супротстављање организованом криминалу и тероризму у условима међународних интеграција (бр. 179045), који је реализовала Криминалистичко-полицијска академија у Београду, 2011-2016. година, научно-истраживачки пројекат који финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србијe.

     Проф. др Владимир М. Цветковић је био у дводневној студијској посети у ,,Joint Research Centre – the Commission's science and knowledge service EU у Италији, Испри и том приликом је посетио Европску лабораторију за управљање кризама (The European Crisis Management Laboratory acts as a research, development and test facility for ICT focused solutions which integrate devices, applications, and crisis management related information sources to support crisis management needs, such as threats analysis, common situation awareness, and collaborative decision making.

     Завршио је летњу школу међународне безбедности одржану у организацији мисије Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Србији од 15. до 19. августа 2018. године.

     Проф. др Владимир М. Цветковић је на основу одлуке о образовању Комисије за припрему извештаја, Већа Департмана криминалистике на седници одржаној 01.07.2020. године, на Криминалистичко-полицијском универзитету, а на основу члана 2. Статута Криминалистичко-полицијског универзитета и Правилника о начину и поступку стицања звања наставника и сарадника, по конкурсу објављеном у службеном листу Националне службе за запошљавање ,,Послови“ од 01.07.020. године, именован за члана Комисије за припрему извештаја за избор једног наставника, са пуним радним временом, у звању вишег предавача или предавача за ужу научну област Безбедносне науке за наставни предмет Национална безбедност-на период од 5 година.

     Проф. др Владимир М. Цветковић је рецензирао више од 100 научних радова у домаћим и међународним часописима, зборницима радова са националних и међународних научних конференција. Рецензирао је радове за следеће националне часописе: Безбедност; Наука, безбедност и полиција; Војно дело; Теме; Социолошки преглед; Ватрогаство и управљање пожарима итд. Осим тога, рецензирао је већи број научних радова за националне и међународне научне конференције. Поред тога, рецензирао научне радове је за бројне међународне часописе од којих су бројни индексирани у Web of Science:

-      International Journal of Environmental Research and Public Health (15 papers);

-      International Journal of Disaster Risk Reduction (14 papers);

-      International Journal of Architectural Heritage;

-      International Journal – Heliyon (8);

-      Disaster Medicine and Public Health Preparedness;

-      Geomatics, Natural Hazards and Risk (5 papers);

-      Health Science Journal; Journal of Infection and Public Health;

-      Preventive Medicine Reports;

-      Risk Analysis;

-      SAGE Open Medicine;

-      Behavioral Sciences (2);

-      Biomedical and Environmental Sciences;

-      Sustainability (13);

-      World Medical & Health Policy;

-      Eastern European Economics;

-      Risk Management and Healthcare Policy;

-      Climate;

-      International Journal of Environmental Research;

-      Applied Sciencies;

-      Risk Management and Healthcare Policy;

-      Discrete Dynamics in Nature and Society.

 

Рецензирао је следеће научне монографије и уџбенике:

·       Милошевић, Г. (2022). Економска безбедност. Универзитет у Новом Саду, Правни факултет у Новом Саду (уџбеник).

·       Новаковић, Д. (2022). Ризици од пожара у установама за извршење кривичних санкција. Београд: Научно-стручно друштво за управљање ризицима у ванредним ситуацијама.

·       Мићовић, М. (2020). Специфичности критичне инфраструктуре у Републици Србији. Београд: Криминалистичко-полицијски универзитет.

 

Главни je и одговорни уредник међународног часописа – International Journal of Disaster Risk Management (IJDRM) чији је и оснивач. Издавач међународног часописа је Scientific-Professional Society for Disaster Risk Management, Belgrade. International Journal of Disaster Risk Management (IJDRM) is a  double-blind peer-reviewed (twice a year), open-access journal that serves all aspects of disaster studies, policy, and management. It provides a  platform for academics, policymakers, and practitioners to publish high-quality research and practice concerning natural disasters, anthropogenic disasters, complex political emergencies, and crises around the world. Abstracting and Indexing Information: ERIH PLUS (European Reference Index for the Humanities or ERIH); CEOOL (Central and Eastern European Online Library); National Library of Serbia - COBISS.SR-ID – 275644172; Crossref; ROAD – Directory of Open Access Scholarly Resources; Fatcat; Google scholar citations.

       Члан је уређивачког одбора међународног часописа Prevention and Treatment of Natural Disasters, издавача UK Scientific Publishing Limited. Prevention and Treatment of Natural Disasters is an international journal that aims to reflect on the mechanisms of natural disasters, disaster prediction and prevention, disaster risk assessment, the relationship between disasters and human society and their impacts, as well as other research results on disaster prevention and mitigation system engineering, and to promote international academic exchanges.

       Члан је међународног уређивачког одбора научног часописа - Academic Platform Journal of Natural Hazards and Disaster Management (APJHAD). Academic Platform Journal of Natural Hazards and Disaster Management (APJHAD) is a peer-reviewed, multidisciplinary and open-access journal reporting on all aspects of disaster science, engineering, policy and management. The aim of the journal is to provide a platform that bridges different perspectives by presenting the latest information on disaster research, mitigation, adaptation, prevention and risk reduction at local, national and international levels. Поред тога, члан је редакцијског одбора Еducatio издавача Задужбине Андрејевић.

       Члан је уређивачког одбора часописа Дипломатија и безбедност који издаје Факултет за дипломатију и безбедност, Београд.

       Учествовао је у бројним међународним и научним конференцијама, семинарима и радионицама (selected):

·    Second National Conference SMART Balkans “Crisis management system in Serbia: The role of CSOs?”, Belgrade, Norway;

·   Sub-regional Workshop on “Identification of mechanisms for the effective implementation of FRMPs through pilot cases studies” 7-9 June 2022 - Belgrade EU support to Flood Prevention and Forest Fires Risk Management in the Western Balkans and Turkey - IPA FF;

·       Workshop/Demonstration Exercise “Strengthening Resilience and Capacities of Floods Protection and Response Stakeholders Good practices and Development” which is organised by the RACVIAC- Centre for Security Cooperation and our DAREnet partner, the Croatian Ministry of Interior, 28-29 September in Zagreb.

·       Participated in a technical meeting in Belgrade. On 3 December, IPA Floods and Fires experts held a technical meeting in Belgrade, hosted by the Ministry of Interior (Sector for Emergency Management, SEM), for the initial phase of the assessment of forest fire risk management capabilities in Serbia. Different departments of SEM participated in the meeting, Department for Legal Affairs and International Cooperation, Department for Fire and Rescue Units and Civil Protection, Department for Risk Management. Beyond SEM, the meeting engaged a broad range of stakeholders including representatives from users/owners of forests (i.e. State Enterprises "Srbijašume" and "Vojvodinašume"), Department for Risk Management of Faculty of Security Studies (University of Belgrade), Scientific Professional Society for Disaster Risk Management (NSD-URVS), Ministry of Agriculture, Forestry and Water Management.

·       5th DRMKC Annual Scientific Seminar, DRMKC - Disaster Risk Management Knowledge Centra, 17-18 November 2021.

·       International scientific and practical conference "Historical experience of the Spitak earthquake – modern seismic safety technologies" on December 6, 2021, Yerevan, Republic of Armenia, hotel "Hilton Double Three" (St. Grigor Lusavorich St., 4/2).

·       5th Global Summit of GADRI Engaging Sciences with Action, Organised by the Global Alliance of Disaster Research Institutes together with the support of the Regional Alliances, 2021;

·       12 International Scientific Conference “30 years of independent Macedonian state”;

·       Study visit to the academic institutions and Think Tanks in the Republic of France, 03 – 07 September 2018 - Organization for Security and Co-operation in Europe;

·       XI International Scientific Conference, Archibald Reiss Days, 2021;

·       7th Annual Forum of the EU Strategy for the Danube Region (EUSDR) takin place on 18-19 October 2018 in Sofia, Bulgaria;

·       The VIII International Scientific Conference Archibald Reiss Days, University of Criminal Investigation and Police Studies, Zemun, Belgrade, 2-3 october 2018.;

·       Annual Meeting of the International Nuclear Security Education Network, International Atomic Energy Agency in UN Vienna International Centre, from 9 july 2018 to 13 July 2018;

·       12th International Conference on Environmental Legislation, Safety Engineering and Disaster Management, on 17-19 May 2018, in Cluj-Napoca, Romania;

·       Danube Rectors’ Conference 2017, Responsibilities of Danube Universities as promoters of EUSDR, November 9-10, 2017, University of Zagreb, Croatia;

·       Regional Workshop on Human Resources Development in Podgorica, Montenegro from 30 October to 3 November 2017, organized by International Atomic Energy Agency and Ministry of Sustainable Development and Tourism of Montenegro;

·       European Geosciences Union GmbH – EGU General Assembly 2017, At Vienna, Austria, Volume: Vol. 19, EGU2017-6720: Session HS1.9/NH1.18 Hydrological risk under a gender and age perspective, Vienna.

·       Serbian Academy of Sciences and Arts and Geographical Institute Jovan Cvijic, SASA, International Conference Natural Hazards – Links between Science and Practice, 8-11 October 2013;

·       The third romanian-bulgarian-hungarian-serbian conference: University of Belgrade, Faculty of Geography University of Novi Sad, Faculty of Sciences, Department of Geography, Tourism and Hotel Managament: Geographical Research and Cross-Border Cooperation within the Lower Basin of the Danube;

·       International scientific conference: The Balkans between Past and Future: Security, Conflict Resolution and Euro-Atlantic Integration, 05-08 June 2013, Ohrid;

·       International conference: Macedonia and the Balkans, a hundred years after the world war I - security and Euro-Atlantic integrations, 03-05 June 2014. Skopje: University St. Kliment Ohridski - Bitola, Faculty of Security;

·       The international conference is organized by the Faculty of Security - Skopje - University St. Kliment Ohridski - Bitola in collaboration with the Faculty of detectives and security - FON University - Skopje. International scientific conference - criminalistic education, situation and perspectives – 20 years after Vodinelic;

·       The 7th International Scientific Conference “Crisis Management Days”, 22-23 May, 2014, Croatia, Velika Gorica;

·       International Scientific Conference “Environment and Economy Adaptation to Climate Change”, 22 – 24 April 2015, Belgrade. Scientific and professional society for environmental protection of Serbia

·       ▪ The 3rd International Scientific Conference “Security engineering, fire, environment, work environment, integrated risk and the 13th International Conference on protection against fire and explosion, Novi Sad, 18-19 October 2012, the Higher Technical School of Professional Studies;

·       The 9th International Scientific Conference Crisis Management Days, University of Velika Gorica, Croatia, 2016;

·       International Scientific Conference: Environmental Crisis: Technogenesis and Climate Change, Belgrade. Scientific-professional Association for Environmental Protection, 2016.

·       Harmonization of the foreign policy of the Republic of Serbia with a common foreign and security policy of the European Union”, Institute for International Politics and Economics. - Belgrade, 10-11 October 2011;

·       Scientific Conference with International Participation: Law and Forensics in criminalistics,

·       Kragujevac, 15 - 17 September, Belgrade, Academy of Criminalistic and Police Studies, 2010;

·       Scientific Conference: Security of urban areas. Sarajevo, Academy of Criminalistic and Police Studies, 2014;

·       The 8th International Conference “Days of security” on the topic: The subjects of the security system in the realization of the security functions of the state, Faculty of Security and Protection, Banja Luka 12 June 2015;

·       National Conference with International Participation, Protection at work in the 21st century – Theory and Practice, Tara, 04 - 08 October 2011;

·       Countering contemporary forms of crime - analysis of the situation, European standards and measures for improvement (26-29 May 2015), Academy of Criminalistic and Police Studies and the “Hanns Seidel” Foundation in cooperation with the Ministry of Interior of the Republic of Serbia;

·       The 7th Scientific Conference with International Participation “European Integration: justice, freedom and security” Academy of Criminalistic and Police Studies and the “Hanns Seidel” Foundation in cooperation;

·       The 4th International Scientific Conference Security engineering, fire, environment, work environment, integrated risks” and the 14th International Conference on protection against fire and explosion, 02-03 October 2014, Novi Sad: High Technical School of Professional Studies in Novi Sad, Technical University in Zvolen and the Faculty of Engineering, Department of Civil Engineering and Geodesy.

 

Табела 1. Квантификација научних резултата. Извор (обрада комисије).

 

 

 

Врста резултата

Ознака резултата (М)

Вредност резултата

До избора у звање доцента

До избора у звање ванредног професора

Након избора у звање ванредног професора

Број

Вредност

Број

Вредност

Број

Вредност

Рад у тематском зборнику међународног значаја

М14

5

16

80

8

40

2

10

Рад у  врхунском међународном часопису

M21

8

-

-

5

40

2

16

Рад у  истакнутом међународном часопису

M22

5

-

-

2

10

-

-

Рад у међународном часопису

М23

4

1

4

5

20

1

4

Рад у националном часопису  међународног значаја

M24

4

1

4

6

24

-

-

Главни и одговорни уредник националног часописа -  М29б

M29b

1.5

-

-

3

4.5

1

1.5

Саопштење са међународног скупа штампано у целини

 

M33

1

7

7

7

7

-

-

Саопштење са међународног скупа штампано у изводу

 

M34

0.5

15

7.5

1

0.5

-

-

Монографија националног значаја

М42

5

6

30

6 (7)*

42

1

5

Уређивање научне монографије, тематског зборника

M49

1

1

1

2

2

1

1

Рад у врхунском часопису националног значаја

М51

2

29

58

24 (3)*

72

5

15

Рад у истакнутом часопису националног значаја

М52

1.5

5

7.5

7

10.5

-

-

Рад у националном часопису

М53

1

8

8

7

7

-

-

Домаћи научни часопис који се први пут категоризује

M54

0.2

-

-

1

0.2

-

-

Рад у тематском зборнику националног значаја

M45

1.5

8

12

2

3

4

6

Саопштење са скупа националног значаја штампано у целини

М63

1

3

3

2 (0.5)*

1

1

0.5

Одбрањена докторска дисертација

М70

6

1

6

-

-

-

-

УКУПНО

-

-

101

228

88

283.7

18

59

570.7

-

-

 

 

ОБЈАВЉЕНИ РАДОВИ

 

Рад у врхунском међународном часопису (M21)

 

1.       Cvetković, V. M., Dragašević, A., Protić, D., Janković, B., Nikolić, N., Milošević, P. (2022). Fire Safety Behavior Model for Residential Buildings: Implications for Disaster Risk Reduction. International journal of disaster risk reduction, 75, 102981.

2.      Cvetković, V. M., Nikolić, N., Ocal, A., Martinović, J., & Dragašević, A. (2022). A Predictive Model of Pandemic Disaster Fear Caused by Coronavirus (COVID-19): Implications for Decision-Makers. International journal of environmental research and public health, 19(2), 652 doi:10.3390/ijerph19020652

3.      Cvetković, V. M., Tanasić, J., Ocal, A., Kešetović, Ž., Nikolić, N., & Dragašević, A. (2021). Capacity Development of Local Self-Governments for Disaster Risk Management. International Journal of Environmental Research and Public Health, 18(19). doi:10.3390/ijerph181910406 (IF – 3.390)

4.      Öcal, A., Cvetković, V. M., Baytiyeh, H., Tedim, F. M. S., & Zečević, M. (2020). Public reactions to the disaster COVID-19: a comparative study in Italy, Lebanon, Portugal, and Serbia. Geomatics, Natural Hazards and Risk, 11(1), 1864-1885. (IF - 3.528)

5.      Cvetković, V., Nikolić, N., Nenadić, R. U., Ocal, A., & Zečević, M. (2020). Preparedness and Preventive Behaviors for a Pandemic Disaster Caused by COVID-19 in Serbia. International Journal of Environmental Research and Public Health, 17(11), 4124. (IF – 3.290)

6.      Cvetković, V., Öcal, A., & Ivanov, A. (2019). Young adults’ fear of disasters: A case study of residents from Turkey, Serbia and Macedonia. International Journal of Disaster Risk Reduction, 35, 101095. (IF – 4.320)

7.      Cvetković, V., Roder, G., Öcal, A., Tarolli, P., & Dragićević, S. (2018). The Role of Gender in Preparedness and Response Behaviors towards Flood Risk in Serbia. International Journal of Environmental Research and Public Health, 15(12), 2761. (IF – 3.390)

 

Рад у  истакнутом међународном часопису (М22)

 

  1. Cvetković, V., Öcal, A., Lyamzina, Y., Noji, E., Nikolić, N., & Milošević, G. (2021). Nuclear Power Risk Perception in Serbia: Fear of Exposure to Radiation vs. Social Benefits. Energies, 14, 2464. (IF - 3.004)
  2. Janković, B., & Cvetković Vladimir, M. (2020). Public perception of police behaviors in the disaster COVID-19 – The case of Serbia. Policing: An International Journal, 43(6), 979-992. (IF - 1.916)

 

 

Рад у међународном часопису (М23)

 

1.       Cvetković, V.M., Tanasić, J.; Ocal, A., Živković-Šulović, M., Ćurić, N., Milojević, S., Knežević, S. (2023). The Assessment of Public Health Capacities at Local Self-Governments in Serbia. Lex Localis.

2.      Cvetković, V., Radovanović, M., Milašinović, S. (2021). Disaster risk communication: attitudes of Serbian citizens. Sociological review, 55 (4), 1610-1647.

3.      Cvetković, V., Noji, E., Filipović, M., Marija, M. P., Želimir, K., & Nenad, R. (2018). Public Risk Perspectives Regarding the Threat of Terrorism in Belgrade: Implications for Risk Management Decision-Making for Individuals, Communities and Public Authorities. Journal of Criminal Investigation and Criminology, 69(4), 279-298. (IF - 0.565)

4.      Cvetković, V. M., Ronan, K., Shaw, R., Filipović, M., Mano, R., Gačić, J., & Jakovljević, V. (2019). Household earthquake preparedness in Serbia: A study of selected municipalities. Acta Geographica, 59(2), 28-42. (IF - 1.341)

5.      Cvetković, V., Ristanović, E., & Gačić, J. (2018). Citizens Attitudes about the Emergency Situations Caused by Epidemics in Serbia. Iranian Journal of Public Health, 47(8), 1213-1214. (IF - 1.291

6.      Gačić, J., Jović, J. S., Terzić, N., Cvetković, V., Terzić, M., Stojanović, D., & Stojanović, G. (2021). Gender differences in stress intensity and coping strategies among students – Future emergency relief specialist. Military-medical and pharmaceutical review, 78(6), 635-641. (IF – 0.168)

7.      Janković, B., Cvetković, V. M., Milojević, S., & Ivanović, Z. (2021). Relations between police and private security officers: a case study of Serbia. Security journal. (IF - 1.866)

8.     Cvetković, V., Radovanović, M., & Milašinović, S. (2021). Disaster risk communications: attitudes of Serbian citizens. Sociological review, 55(4), 1610-1647.

9.      Cvetković, V., Dragićević, S., Petrović, M., Mijaković, S., Jakovljević, V., & Gačić, J. (2015). Knowledge and perception of secondary school students in Belgrade about earthquakes as natural disasters. Polish Journal of environmental studies, 24(4), 1553-1561.

 

Рад у часопису међународног значаја верификованог посебном одлуком  (М24)

 

1.       Cvetkovic, V. M. ., Nikolic, A. ., & Ivanov, A. (2023). The role of social media in teh process of informing the public about disaster risks. Journal of Liberty and International Affairs, 9(2), 104-119. https://doi.org/10.47305/JLIA2392121c. In SCOPUS - Q3 - Political science and International Relations.

2.      Cvetković, V., Bugarski, T., Martinović, J. (2022). The predictive model of citizens' attitudes about the risks of introducing the death penalty in the Serbian criminal justice system, Journal of Criminalistic and Law, NBP, 27 (2), 7–43.

3.      Cvetković, V., & Grbić, L. (2021). Public perception of climate change and its impact on natural disasters. Journal of the Geographical Institute Jovan Cvijic, 71(1), 43-58.

4.      Cvetković, V., Tomašević, K., & Milašinović, (2019). Security risks of climate change: case study of Belgrade. Sociological review,  53(2), 596–626.

5.      Cvetković, V., Milašinović, S., & Lazić, Ž. (2018). Examination of citizens’ attitudes towards providing support to vulnerable people and volunteering during disasters. Journal for social sciences, TEME, 42(1), 35-56.

6.      Cvetković, V., Lipovac, M., & Milojković, B. (2016). Knowledge of secondary school students in Belgrade as an element of flood preparedness. Journal for social sciences, TEME, 15(4), 1259-1273.

7.      Janković, B., Cvetković, V., & Ivanov, A. (2019). Perceptions of private security: А case study of students from Serbia and North Macedonia. Journal of Criminalistic and Law, NBP, 24(3), 59-73.

8.     Cvetković, V., Pavlović, S., & Janković, B. (2021). Private security preparedness for disasters caused by fires. Journal of Criminalistic and Law, NBP, 26(1), 35-59.

9.      Cvetković, V. (2016). Fear and floods in Serbia: Citizens preparedness for responding to natural disaster. Matica Srpska Journal of Social Sciences, 155(2), 303-324.

 

Рад у тематском зборнику водећег међународног значаја (М14)

 

 

1.       Ivanov, A., Babanoski, K., & Cvetković, V. (2023). The NATO expansion in Europe – alliance of liberal states. International scientific conference, Macedonia. 14th International Scientific Conference, the strategic and security concept for the countries of South-East Europe At: Republic of North Macedonia.

2.      Janković, B., Cvetković, V., Ivanov, A. (2023). The role of the police of Montenegro in combating fan hooliganism. International scientific conference, Macedonia... International scientific conference, Macedonia. International scientific conference, Macedonia. 14th International Scientific Conference, the strategic and security concept for the countries of South-East Europe At: Republic of North Macedonia.

3.      Cvetković, V., Andrić, K., Ivanov, A. (2023). Comparative Analysis of Disaster Risk Management Systems in Germany, USA, Russia And China. Macedonia...

4.      Cvetković, V., Vujanović, S., Ivanov, A. (2023). Reducing the Risk of Disasters Caused by Epidemics. International Academic Institute,  Academic Conference, Syracuse University, Florence, Italy, 20. june 2023.

5.      Cvetković, V., Rikanović, S., Knežević, S. (2022). Resilience of society in disasters caused by nuclear accidents. IAI Academic Conference Proceedings, Budapest Conference, 5 May 2022.

6.      Fiorucci, P., Pernice, U., Cvetković, M.V., Rajkovchevki, R. (2022). Harmonizing wildfires risk assessment in Western Balkans through the IPAFF project. ICFBR2022, International Conference on Fire Behaviour and Risk, Italy.

7.      Milojević, S., Knežević, S., Cvetković, V. (2022). Information deficits and community disaster resilience. Vienna International Academic Conference Education and Social Sciences, Business and Economics, International Academic Institute, University of Vienna 21 June 2022.

8.     Knežević, S., Bogojević, A.V., Špiler, M., Cvetković, V. (2022). Forensic accounting tools in the function of prevention of fraud in emergency situations. Vienna International Academic Conference, Education and Social Sciences, Business and Economics, International Academic Institute, University of Vienna 21 June 2022.

9.      Cvetković, V., Ivković, T. (2022). Social Resilience to Flood Disasters: Demographic, Socio-economic and Psychological Factors of Impact”. 12th International Conference of the International Society for the Integrated Disaster Risk Management, Cluj-Napoca, Romania, 21-23 September 2022. Hosted by Babeș-Bolyai University of Cluj-Napoca (Romania), Research Institute for Sustainability and Disaster Management based on High Performance Computing and Faculty of Environmental Science and Engineering.

10.  Cvetković, V., Marković, K. (2021). Examining the impact of demographic and socio-economic factors on the level of employee preparedness for a disaster caused by fires: A case study of Electrical power distribution in Serbia.  International scientific conference, “towards a better future: state and society” Bitola, Republic of North Macedonia, 15 – 17 October, 2021.

11.   Cvetković, V., Bošković, N., Ocal, A. (2021). Individual citizens' resilience to disasters caused by floods: a case study of Belgrade. 5th International Symposium on Natural Hazards and Disaster Management Bursa Technical University Bursa Turkey 24-25 October.

12.  Cvetković, V., Roder, G., Tarolli, P., Öcal, A., Ronan, K., & Dragićević, S. (2017). Gender disparities in flood risk perception and preparedness: a Serbian case study. Paper presented at the European Geosciences Union GmbH - EGU General Assembly 2017, At Vienna, Austria, Volume: Vol. 19, EGU2017-6720: Session HS1.9/NH1.18 Hydrological risk under a gender and age perspective, Wiena.

13.  Cvetković, V., Gačić, J., & Jakovljević, V. (2017). Household supplies for a natural disaster: factor of influence on the possession of supplies. The 8th International Scientific Conference, Security concepts and policies – new generation of risks and threats, at Ohrid, Republic of Macedonia 4 – 5 June 2017.

14.  Cvetković, V., & Gačić, J. (2017). Fires as threatening security phenomenon: factors of influence on knowledge about fires. Paper presented at the Conference: 10th International Conference “Crisis management days“ – security environment and challenges of crisis management, At 24, 25 and 26 May 2017.

15.  Cvetković, V., & Filipović, M. (2017). Information systems and disaster risk management. Paper presented at the International scientific and professional conference – 40 years of higher education in the field of security – Theory and Practice, Skopje, Republic of Macedonia. 1281-1295. Challenges of Crisis management, At 24, 25 and 26 May 2017.

16.  Filipović, M., Cvetković, V., & Nešić, S. (2017). Environmental aspects of using nuclear energy. International scientific and professional conference 40 years of higher education in the field of security – Theory and Practice, Skopje, Republic of Macedonia. Ohrid, pp. 30-35.

17.   Cvetković, V., & Filipović, M. (2017). Risk management of natural disasters: Concepts and Methods. International Scientific Conference "New directions and challenges in transforming societies through a multidisciplinary approach" 6th June, 2017, MIT University, City Gallery, Skopje, Republic of Macedonia.

18.  Cvetković, V., & Filipović, M. (2017). Informing of citizens about emergency situations: influence factors and modalities. Paper presented at the 10th International Conference, Crisis management days: Security environment and challenges of crisis management, 24, 25 and 26 May 2017.

19.  Fiorucci, P., Pernice, U., Cvetković, M.V., Rajkovchevki, R. (2022). Harmonizing wildfires risk assessment in Western Balkans through the IPAFF project. ICFBR2022, International Conference on Fire Behaviour and Risk, Italy.

20. Cvetković, V., Stojković, D. (2014). Analysis of geospatial and temporal distribution of storms as a natural disaster, 2016. The international conference is organized by the Faculty of Security - Skopje - University St. Kliment Ohridski - Bitola in collaboration with Faculty of detectives and security - FON University - Skopje. International scientific conference - criminalistic education, situation and perspectives - 20 years after Vodinelic. Skopje, Republic of Macedonia, from 24th to 25th October 2014, ISSN 1857-6508, UDK:504.4:551.553.8, pp. 59-69.

21.  Cvetković, V., & Ivanov, A. (2016). Uticaj udaljenosti naselja od reke na spremnost građana za reagovanje na poplave u Republici Srbiji. Deveta međunarodna znastveno-stručna konferencija ,,Dani kriznog upravljanja”, Veleučilište Velika Gorica, Hrvatska, 12-13 aprila, Split, UDK 351.77:37.014(497.1), 37.014(497.1):504.4, 169-176.

22. Ivanov, A., Cvetković, V., & Sudar, S. (2015). Recognition and perception of risks and environmental hazards on the part of the student population in the republic of Macedonia. In: Zlatko Žlogev i Oliver Bacanović,  International scientific conference - Researching security - approaches, concepts  and policies, 02-03. 06.2015. University St. Kliment Ohridski”- Bitola Faculty of Security – Skopje, ISBN 978-608-4532-72-9, UDK: 37.017:504-057.875(497.7), 173-199.

23. Cvetković, V. (2014). Zaštita kritične infrastrukture od posledica prirodnih katastrofa. Sedma međunarodna znastveno-stručna konferencija ,,Dani kriznog upravlјanja”. Hrvatska: Velika Gorica, 22. i 23. maj, 1281-1295, 2014.

24. Cvetković, V., & Ivanov, A. (2014). Comparative analysis of national strategies for protection and rescue in emergencies in Serbia and Montenegro with emphasis on Croatia. International conference: Macedonia and the Balkans, a hundred years after the world war I - security and euroatlantic integrations (3-5 june 2014). Skopje: University St. Kliment Ohridski - Bitola, Faculty of Security, 200-216. ISBN 978-608-4532-51-4 (Т. 1), ISBN 978-608-4532-52-1 (Т.2), CIP - 327.57.071.51(497.7:100-622 NATO), 327.57.071.51(497.7:4-672ЕУ), COBISS.MK-ID 97703434.

25.   Cvetković, V., & Ivanov, A. (2016). Analiza faktora uticaja na znanje i percepciju učenika srednjih škola u Beogradu o epidemijama. Deveta međunarodna znastveno-stručna konferencija ,,Dani kriznog upravljanja”, Veleučilište Velika Gorica, Hrvatska, 12-13 aprila, Split, UDK 351.862.21(497.1):627.512, 614.81(497.1):627.512, 859-868.

26.   Mlađan, D., Cvetković, V. (2012). Police Deployment in Emergency Situations Caused by the Abuse of Weapons of Mass Destruction. Beograd: Međunarodni naučni skup ,,Dani Arčibalda Rajsa“, tematski zbornik radova međunarodnog značajа, organizacije Kriminalisticko-policijske akademije, 1-2 mart, 2012. godine, 533-547, Volume 2, ISBN 978-86-7020-190-3, ISBN 978-86-7020-220-7, UDK članka: 351.74/.75:623.45 341.675/.678, COBISS.SR-ID 192447500.

27.    Mlađan, D., Milojković, B., Baras, I., Cvetković, V. (2013). Cooperation of South-East European countries in Emergency Situations. International Scientific Conference, The Balkans between Past and Future: Security, Conflict Resolution and Euro-Atlantic Integration, 05-08 June 2013, Ohrid, 279-291, Tom II. ISBN 978-608-4532-35-4 (Т. 1) ISBN 978-608-4532-36-1 (Т. 2), COBISS.MK-ID 95271178.

28.   Cvetković, V., Ivanov, A., & Sadiyeh, A. (2015). Knowledge and perceptions of students of the Academy of criminalistic and police studies about natural disaster. International scientific conference “Archibald Reiss days” Thematic conference proceedings of international significance., Belgrade, The Academy of Criminalistic and Police Studies, Volume II, 181-195.

29.   Mlađan, D., Cvetković, V. (2013). Classification of Emergency Situations. International scientific conference “Archibald Reiss days” Thematic conference proceedings of international significance., Belgrade, The Academy of Criminalistic and Police Studies, 275-291.

30.   Mijalković, S., Cvetković, V. (2013). Vulnerability of Critical Infrastructure by Natural Disasters. Belgrade, National Critical Infrastructure Protection, Regional Perspective, 2013, 91-102, ISBN 978-86-84069-84-1, UDC 726.9:75.041.5 ID 176374796.

31.    Cvetković, V. (2014). Spatial and temporal distribution of floods like natural emergency situations. International scientific conference “Archibald Reiss days” Thematic conference proceedings of international significance (3-4 march 2014), Belgrade, The Academy of Criminalistic and Police Studies, 371-389, volume II.

32.   Sudar, S., Aleksandar, I., & Cvetković, V. (2016). Environmental and social management framework for fostering environmental protection and security in Drina river basin riparian countries. Paper presented at 7th International Scientific Contemporary Trends in Social Control of Crime.

33.   Aleksandar, I., Cvetković, V., & Sudar, S. (2016). Theoretical foundations related to Natural disasters and measuring the resilience of the communities before disasters happens - Establishing proposal variables. Paper presented at the 7th International Scientific Contemporary Trends in Social Control of Crime. Key words: Natural disaster; Community; Resilience; Sustainability.

34.   Gačić, J., Jakovljević, V., & Cvetković, V. (2015). Floods in the Republik of Serbia - vulnerability and human security. Twenty Years of Human Security: Theoretical Foundations and Practical Applications, University of Belgrade – Faculty of Security Studies, 277-286, April 2015. Еditors: Ivica Đorđević, Marina Glamotchak, Svetlana Stanarević,  Jasmina Gačić. UDC of work 627.14(497.11). CIP 351.7/.8(100)(082) 327(100)(082), COBISS.SR-ID 215102732.

35.    Cvetković, M. V., Ivanov, A., & Milojković, B. (2016). Influence of parenthood on citizen preparedness for response to natural disaster caused by floods. VI International scientific conference “Archibald Reiss days” Thematic conference proceedings of international significance, Belgrade, The Academy of Criminalistic and Police Studies. Editor-in-Chief  Dragana Kolarić, ISBN 978-86-7020-357-0, ISBN 978-86-7020-190-3 444-453.

 

Саопштење са међународног скупа штампано у целини  (М33)

 

1.       Grozdanić, G., Cvetković, V., Milovanović, M., Živanović, M., Manijlović, B. (2023). The model of resistance of the local community of Bar municipality to earthquake hazards. Novi Sad.

2.      Grozdanić, G., Milovanović, M., Cvetković, V., Vujacić, D. (2023). Model of resistance of the local community of Nikšić municipality to earthquake hazards. Novi Sad.

3.      Mlađan, D., Babić, Đ., Cvetković, V. (2012). Potreba za većim uklјučivanjem društvenih nauka u razvoj nauke o požarnoj bezbednosti. Treća međunarodna naučna konferencija ,,Bezbednosni inžinjering, požar, životna sredina, radna okolina, integrisani rizici” i 13. međunarodna konferencija zaštite od požara i eksplozije, Novi Sad, 18-19. oktobar 2012. godine, Visoka tehnička škola strukovnih studija, ISBN 978-86-6211-037-4, COBISS.SR-ID 274477575.

4.      Mlađan, D., Marić, P., Baras, I., Cvetković V. (2011). Aktivnosti Sektora za vanredne situacije na usklađivanju politike Republike Srbije sa bezbednosnom politikom EU u oblasti civilne zaštite, zbornik radova: „Usklađivanje spolјne politike Republike Srbije  sa zajedničkom spolјnom i bezbednosnom politikom Evropske unije“, Instutut za međunarodnu politiku i privredu. Beograd, 10-11. oktobar 2011, str. 479 – 492, COBISS.SR-ID 194354956; ISBN 978-86-7067-171.

5.      Cvetković, V., Milojković, B., Mlađan, D. (2013). Climate Change as a Modern Security Threat. Belgrade, Jaroslav Černi Institute for the Development of Water Resources, International Conference Climate change Impacts on Water Resources, 17-18 October 2013, Belgrade, Serbia, ISBN 978-86-82565-41-3, 168-174.

6.      Cvetković, V., Janković, B. & Banović, B. (2014). Analiza geoprostorne i vremenske distribucije cunamija kao prirodnih katastrofa. Četvrta međunarodna naučna konferencija ,,Bezbednosni inženjering, požar, životna sredina, radna okolina, integrisani rizici“ i Četrnaesta međunarodna konferencija zaštita od požara i eksplozija, 02-03. oktobar 2014. Novi Sad: Visoka tehnička škola strukovnih studija u Novom Sadu, Tehnički univerzitet u Zvolenu i Fakultet tehničkih nauka, Departman za građevinarstvo i geodeziju, str. 352-361, 2014. Urednici: prof. dr Verica Milanko, doc. dr Mirjana Laban, ing. dr Eva Mračkova. ISBN 978-86-6211-095-4, COBISS.SR-ID 289885191.

7.      Ranđelović, D., Popović, B., Cvetković, V. (2010). Kompjuterski virusi. Zbornik radova, Naučni skup sa međunarodnim učešćem Pravo i forenzika u kriminalistici, Kragujevac, 15-17 septembra, Beograd, Kriminalističko – policijska akademija, 2010. godine, 187-198, ISBN 978–86–7020–171–2, COBISS. SR–ID 177999628, urednik: prof. dr Želјko Nikač, Kriminalističko-policijska akademija, Beograd.

8.     Cvetković, V. (2014). Upravljanje u terorističkim vanrednim situacijama izazvanim upotrebom opasnih materija. Naučna konferencija: sigurnost urbanih sredina. Eldan Mujanović. Sarajevo, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije: 63-72.

9.      Cvetković, V. & Mlađović, I. (2015). Mogućnosti zloupotrebe nuklearnog oružja u terorističke svrhe i krivično pravna zaštita. Osmi međunarodni naučni skup „Dani bezbjednosti“ na temu: Subjekti sistema bezbjednosti u ostvarivanju bezbjednosne funkcije države, Fakultet za bezbjednost i zaštitu, Banja Luka 12. jun 2015, 397-407 Glavni i odgovorni urednik: Krstan Borojević. UDC 351.74/.75:316.42 (082), ISBN 978-99955-23-52-7, COBISS:RS-ID 5049368.

 

Саопштење са међународног скупа штампано у изводу (М34)

 

1.       Babić, S., Gačić, J., Nikolić, M., Cvetković, V., Rašeta, D. (2017). Global health risks and health care system response in emergencies. First International Conference Environmental Safety and Health at Work, Proceedings, Zrenjanin, 16. November, 2017.

2.      Mlađan, D., Milojković, B., Baras, I., Cvetković, V. (2013). Cooperation of south-east european countries in emergency situations. International scientific conference: The Balkans between Past and Future: Security, Conflict Resolution and Euro-Atlantic Integration, 05-08 June 2013, Ohrid, Book of abstracts, 46-47. ISBN 978-608-4532-29-3, COBISS.MK-ID 94041098.

2. Cvetković, V., Mijalković, S. (2013). Spatial and Temporal distribution of geophysical disasters. Serbian Academy of Sciences and Arts and Geographical Institute  Jovan Cvijic, SASA, International Conference Natural Hazards – Links between Science and Practice, 8-11 October 2013, ISBN 978-86-80029-58-0, Book of Abstracts.  Editor in chief – Milan Radovanović.

3. Mijalković, S., Cvetković, V. (2013). Vulnerability of Critical Infrastructure by Natural Disasters. Belgrade, International Scientific Conference,  Regional Perspective, October 24th, 2013, Belgrade (Organization University of Belgrade – Faculty of Security Studies), Book of Abstracts, 28-29, ISBN 978-86-84069-82-7, COBISS.SR-ID 201998604.

4. Cvetković, V., Milojković, B., Mlađan, D., & Miladinović, S. (2014). The role of police in achieving security on the Danube as international waterways in Serbia. The third romanian-bulgarian-hungarian-serbian conference: University of Belgrade, Faculty of Geography University of Novi Sad, Faculty of Sciences, Department of Geography, Tourism and Hotel Managament: Geographical Research and Cross-Border Cooperation within the Lower Basin of the Danube, Book of Abstracts, Srebrno jezero, 18-21. september, 42-43, 2014, ISBN 978-86-7031-344-6.

5. Cvetković, V., & Ivanov, A. (2014). Comparative analysis of national strategies for protection and rescue in emergencies in Serbia and Montenegro with emphasis on Croatia. International conference: Macedonia and the Balkans, a hundred years after the world war I - security and euroatlantic integrations, 03-05 june 2014, Book of abstracts. Skopje: University St. Kliment Ohridski - Bitola, Faculty of Security, 58-59, 2014. CIP 351.74 (497.7) 355.45(497.7) "20" (048.3) (062) 327.51.071(100-622НАТО:497.7)(048.3)(062), ISBN 978-608-4532-46-0.

6. Цветковић, В. (2014). Управљање у терористичким ванредним ситуацијама изазваним употребом опасних материја. XIV Међународна научна конференција ,,Сигурност урбаних средина", мај 2014. Зборник сажетака. Сарајево: Факултет за криминалистику, криминологију и сигурносне студије, стр. 82-84.

7. Цветковић, В. (2014). Заштита критичне инфраструктуре од последица природних катастрофа. Седма међународна знаствено-стручна конференција ,,Дани кризног управљања, 22-23 мај, 2014. Зборник сажетака. Хрватска: Велика Горица, 231-233. UDK 005.334:338.49 - 351:504.4. CIP запис доступан у каталогу Националне и свеучилишне књижице у Загребу под бројем  877998, ISBN 978-953-7716-55.

8. Gaćić, J., Jakovljević, V., Cvetković, V. (2014). Floods in the Republic of Serbia – Vulnerability and Human Security. Second International Conference on Human Security: Twenty Years of Human Security Y20HS, Book of Abstracts, November 7th and 8th, 2014, 33-34. Editor - Dr Ivica Djordjevic, Dr Svetlana Stanarević, Dr Jasmina Gačić and Stevan Tatalovic, Faculty of Security Studies, ISBN 978-86-84069-92-6.

9. Цветковић, В., Гачић, Ј., Петровић, Д. (2015). Спремност студената Криминалистичко-полицијске академије за реаговање на природну катастрофу изазвану поплавом у Републици Србији, 2015. Зборник апстраката. Међународни научни скуп „Животна средина и адаптација привреде на климатске промене“ 22 – 24. април 2015. године, Београд. Научно-стручно друштво за заштиту животне средине Србије – Еcologica. Уредник – Лариса Јовановић. ISBN 978-86-89061-07-9, CIP 338.1:551.583(048), 574:33(048), 502.131.1:338.1(048), 574(048), COBISS.SR-ID 214412556.

10. Ivanov, A., Cvetković, V., & Sudar, S. (2015) Recognition and perception of risks and environmental hazards on the part of the student population in the republic of Macedonia. In: Zlatko Žlogev i Oliver Bacanović,  International scientific conference - Researching security - approaches, concepts  and policies, 02-03, 2015. University “St. Kliment Ohridski”- Bitola Faculty of Security – Skopje, 112-113. ISBN 978-608-4532-62-0, COBISS.MK-ID 98686218.

11.  Cvetković, V., & Ivanov, A. (2016). Uticaj udaljenosti naselja od reke na spremnost građana za reagovanje na poplave u Рepublici Srbiji. Deveta međunarodna znastveno-stručna konferencija ,,Dani kriznog upravljanja, Veleučilište Velika Gorica, Hrvatska, Zbornik apstrakata, 2016.

12. Cvetković, V., Sandić, M. (2016). The fear of natural disaster caused by flood. Međunarodni naučni skup: ekološka kriza: tehnogeneza i klimatske promene, 31-32, 2016. Book of abstract.  CIP – 502/504(048) 3:551.583 (048) 316.334.5 (048), ISBN 978-86-89061-09-3, COBISS.SR-ID222768652.

13. Cvetković, V., & Ivanov, A. (2016). Analiza faktora uticaja na znanje i percepciju učenika srednjih škola u Beogradu o epidemijama. Paper presented at the Deveta međunarodna znastveno-stručna konferencija ,,Dani kriznog upravljanja“,Veleučilište Velika Gorica, Hrvatska, Zbornik apstrakata, 2016.

14. Aleksandar, I., Cvetković, V., & Sudar, S. (2016). Theoretical foundations related to Natural disasters and measuring the resilience of the communities before disasters happens - Establishing proposal variables. Paper presented at the 7th International Scientific Contemporary Trends in Social Control of Crime.

15. Sudar, S., Aleksandar, I., & Cvetković, V. (2016). Environmental and social management framework (esmf) for fostering environmental protection and security in Drina river basin riparian countries. Paper presented at the Paper presented at the 7th International Scientific Contemporary Trends in Social Control of Crime.

 

Монографска библиографска публикација (М42)

 

1.       Танасић, Ј., Цветковић, В. (2023). Политика управљања у кризним ситуацијама у Србији. Београд: Научно-стручно друштво за управљање ризицима у ванредним ситуацијама.

2.      Цветковић, В., & Јовановић, М. (2021). Митови о катастрофама: истине и заблуде. Београд: Научно-стручно друштво за управљање ризицима у ванредним ситуацијама.

3.      Цветковић, В., Мартиновић, Ј. (2021). Управљање у нуклеарним катастрофама. Београд: Научно-стручно друштво за управљање ризицима у ванредним ситуацијама.

4.      Цветковић, В., Бошковић, Д., Јанковић, Б., & Андрић, С. (2019). Перцепција ризика од ванредних ситуација. Криминалистичко-полицијска академија, Београд.

5.      Цветковић, В. (2017). Методологија научног истраживања катастрофа – теорије, концепти и методе. Задужбина Андрејевић, Београд.

6.      Миладиновић, С., Цветковић, В., & Милашиновић, С. (2017). Управљање у кризним ситуацијама изазваним клизиштима. Криминалистичко-полицијска академија, Београд.

7.      Цветковић, В., Милашиновић, С., & Гостимировић, Л. (2018). Историјски развој полицијског образовања у Србији. Висока пословна техничка школа, Добој.

8.     Цветковић, В., Филиповић, М. (2017). Припремљеност за природне катастрофе – препоруке за унапређење припремљености. Задужбина Андрејевић, Београд.

9.      Цветковић, В. (2013). Интервентно-спасилачке службе у ванредним ситуацијама. Београд, Задужбина Андрејевић, ИСБН 978-86-525-0110-6, COBISS.SR.ID 198265868.

10.  Јаковљевић, В., Цветковић, В., & Гачић, Ј. (2015). Природне катастрофе и образовање. Београд: Факултет безбедности, Универзитет у Београду, 2015. ISBN – 978-86-80144-02-3, COBISS.SR – ID 219113484.

11.   Цветковић, В. (2016). Полиција и природне катастрофе. Београд (Instant system): Задужбина Андрејевић, 2016, 144 страница (библиотека Dissertatio). ISBN – 978-86-525-0255-4, COBISS.SR-ID 221730828, CIP UDK 005.334:504.4 351.74/76.

12.  Цветковић, В., Гачић, Ј. (2016). Евакуација у природним катастрофама. Београд: Задужбина Андрејевић, 2016, 160 страница.

13.  Иванов, А., Цветковић, В. (2016). Природни катастрофи – геопросторна и временска дистрибуција. Универзитет „Св. Климент Охридски“- Битола, Факултет за безбедност, Скопје, 2016, 220 страница. ISBN 978-608-4532-87-3, COBISS.MK-ID 101996298, CIP 504.4:[502.5:528.4-567(075.8).

14.  Бошковић, Д., Цветковић, В. (2017). Процена ризика  у спречавању извршења кривичних дела експлозивним материјама. Београд: Криминалистичко-полицијска академија.

 

Уређивање научне монографије, тематског зборника, лексикографске или картографске публикације националног значаја (М49)

 

1.       Уредник научне монографије – Новаковић, Д. (2022). Ризици од пожара у установама за извршење кривичних санкција. Београд: Научно-стручно друштво за управљање ризицима у ванредним ситуацијама.

2.      Цветковић, В., Чаушић, Л. (2022). Збирка прописа из области ванредних ситуација. Београд: Научно-стручно друштво за управљање ризицима у ванредним ситуацијама.

3.      Цветковић, В. (2021). Тактика заштите и спасавања у ванредним ситуацијама: искуства са терена и поуке. Зборник радова, Први национални семинар из области ванредних ситуација, Задужбина Коларац, од 16. до 18. априла 2021. године, Научно-стручно друштво за управљање ризицима у ванредним ситуацијама и Међународни институт за истраживање катастрофа, Београд.

4.      Цветковић, В., Филиповић, М., & Гачић, Ј. (2019). Збирка прописа из област управљања ризицима од катастрофа. Научно стручно друштво за управљање ризицима у ванредним ситуацијама, Београд, 1-1050.

5.      Супротстављање савременом организованом криминалу и тероризму, уредници: Владимир Цветковић (секретар пројекта), Марија Поповић (секретарка пројекта), доц. др Тања Кесић и проф. др Жељко Никач. Развој институционалних капацитета, стандарда и процедура за супротстављање организованом криминалу и тероризму у условима међународних интеграција, 2015. Београд: Криминалистичко-полицијска академија. Руководилац пројекта: проф. др Саша Мијалковић. ISBN 978-86-7020-333-4, COBISS.SR-ID 218844684.

6.      Цветковић, В. (2021). Правни и безбедносни аспекти управљања ризицима од природних и антропогених катастрофа. Издавач: Правни факултет у Новом Саду и Научно-стручно друштво за управљање ризицима у ванредним ситуацијама.

 

 

Рад у водећем часопису националног значаја (М51)

 

  1. Cvetković, V., Romanić, S., Beriša, H. (2023). Religion Influence on Disaster Risk Reduction: A case study of Serbia. International Journal of Disaster Risk Management, 5 (1), 66-81.
  2. Cvetković, V. (2023). Predictive Model of Community Disaster Resilience based on Social Identity Influences. International Journal of Disaster Risk Management, 5 (2), in press.
  3. Cvetković, V., Radonjić, S. (2022). Ugrožavanje bezbednosti lokalnih zajednica u vanrednim situacijama izazvanim poplavama. Politika nacionalne sigurnosti, 13 (22), 81-105.
  4. Janković, B., & Cvetković, V. (2022). Stavovi pripadnika privatnog obezbeđenja o policiji: studija slučaja Beograd. Bezbednost, 64 (2), 5-21.

5.        Cvetković, V., & Planić, J. (2022). Earthquake risk perception in Belgrade: implications for disaster risk management. International Journal of Disaster Risk Management, 4 (1), 69-88.

  1. Cvetković, V., Radonjić, S. (2022). Ugrožavanje bezbednosti lokalnih zajednica u vanrednim situacijama izazvanim poplavama. Politika nacionalne sigurnosti, 13 (22), 81-105.

7.        Krnjić, I., & Cvetković, V. (2021). Investigating student's attitudes and preferences towards disaster learning multimedia to enhance preparedness. Bulletin of the Serbian geographical society, 101(2) 79-96.

8.        Cvetković, V., & Nikolić, M. (2021). Uloga društvenih mreža u smanjenju rizika od katastrofa: studija slučaja Beograd. Bezbednost, 63 (1), 25-42.

9.        Cvetković, V. (2016). Uticaj demografskih, socio-ekonomskih i psiholoških faktora na preduzimanje preventivnih mera. Kultura polisa, XIII(32), 393-404.

10.    Cvetković, V. (2016). The relationship between educational level and citizen preparedness for responding to natural disasters. Journal of the Geographical Institute “Jovan Cvijić” SASA, 66(2), 237-253.

11.      Цветковић, В. (2014). Анализа геопросторне и временске дистрибуције вулканских ерупција. НБП – Журнал за криминалистику и право, 2/2014, 153-171.

12.     Cvetković, V., & Dragicević, S. (2014). Spatial and temporal distribution of natural disasters. Journal of the Geographical Institute Jovan Cvijic, SASA, 64(3), 293-309, 2014.

13.     Поповић, М., & Цветковић, В. (2012). Жене као учесници у мировним операцијама и доносиоци одлука у сектору безбедности. Култура – Полис, 9(2), 273-291.

14.     Величковић, М., Цветковић, В. (2013). Улога и обучавање припадника војске Србије за ескортну пратњу. Војно дело, 55(2), 262-276.

15.     Cvetkovic, V., & Mijalkovic, S. (2013). Spatial and temporal distribution of geophysical disasters. Journal of the Geographical Institute Jovan Cvijic, SASA, 63(3), 345-359.

16.     Cvetković, V. (2016). Marital status of citizens and floods: citizen preparedness for response to natural disasters. Vojno delo, 66 (8), 89-116.

17.     Враћевић, Н., & Цветковић, В. (2014). Улога приватних оружаних снага у традиционалним концептима безбедности. Војно дело, 64 (2), 126-144.

18.    Цветковић, В., Милојковић, Б., & Стојковић, Д. (2014). Анализа геопросторне и временске дистрибуције земљотреса као природних катастрофа. Војно дело, 66(2), 166-185.

19.     Cvetković, V., Gaćić, J., & Petrović, D. (2015). Spremnost studenata Kriminalističko-policijske akademije za reagovanje na prirodnu katastrofu izazvanu poplavom u Republici Srbiji. Ecologica, 22(78), 302-309.

20.   Cvetković, V., & Stojković, D. (2015). Knowledge and perceptions of secondary school students in Kraljevo about natural disasters. Ecologica, 22(77), 42-49.

21.     Mijаlković, S., & Cvetković, V. (2015). Viktimizacija ljudi prirodnim katastrofama - geoprostorna i vremenska distribucija. Temida, časopis o viktimizaciji, ljudskim pravima i rodu, 4(17), 19-43.

22.    Cvetković, V., Vučić, S., & Gačić, J. (2015). Klimatske promene i nacionalna odbrana. Vojno delo, 67 (5), 181-203.

23.    Cvetković, V., Milašinović, S., Gostimirović, L. (2016). The Impact of Age on Flood Preparedness in Serbia. International journal of social science and humanities, USA, 6(10), 10-23.

24.   Cvetković, V., & Stanišić, J. (2015). Relationship between demographic and environmental factors with knowledge of secondary school students on natural disasters. Journal of the Geographical Institute Jovan Cvijic, SASA, 64(3), 323-340.

25.    Milojević, S., Janković, B., & Cvetković, V. (2014). Prediction Model of Effective Studies at the Academy of Criminalistics and Police Studies. NBP – Journal of criminalistics and law, 20 (1), 135-149.

26.   Cvetković, V., Janković, B., & Milojević, S. (2016). Bezbednost učenika od posledica prirodnih katastrofa u školskim objektima. Ecologica, 23(84), 809-815.

27.    Цветковић, В., Гачић, Ј., & Јаковљевић, В. (2015). Утицај статуса регулисане војне обавезе на спремност грађана за реаговање на природну катастрофу изазвану поплавом у Републици Србији. Ecologica, 22(80), 584-590.

28.   Cvetković, V., Gačić, J., & Jakovljević, V. (2015). Impact of climate change on the distribution of extreme temperatures as natural disasters. Vojno delo, 66(6), 21-42.

29.    Lipovac, M., & Cvetković, V. (2015). Problemi u implementaciji evropskih standarda u Republici Srbiji u oblasti integrisanog sistema zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama – broj 112 za hitne pozive. Evropsko zakonodavstvo, 14 (54), 300-306.

30.   Cvetković, V. (2016). Uticaj motivisanosti na spremnost građana Republike Srbije da reaguju na prirodnu katastrofu izazvanu poplavom. Vojno delo, 67(3), 141-171.

31.     Sandić, M., Mlađan, D., Cvetković, V. (2016). Spremnost građana Loznice za reagovanje na prirodnu katastrofu izazvanu zemljotresom. Ecologica, 81, 40-48.

32.    Cvetković, V. (2016). Influence of income level on citizen preparedness for response to natural disasters. Vojno delo, 66(4), 100-127.

33.    Cvetković, V., Sandić, M. (2016). The fear of natural disaster caused by flood. Ecologica, 23 (82), 202-209.

34.    Cvetković, V. (2016). Uticaj zaposlenosti na spremnost građana za reagovanje na prirodnu katastrofu izazvanu poplavom. NBP – Žurnal za kriminalistiku i pravo, 20 (2), 49-94.

35.    Цветковић, В., Гачић, Ј., & Јаковљевић, В. (2016). Геопросторна и временска дистрибуција шумских пожара као природних катастрофа. Војно дело, 68 (2), 108-127.

36.    Janković, B., & Cvetković, V. (2016). Mesto i uloga FRONTEKS-a u sprovođenju nove politike granične bezbednosti Evropske unije. Evropsko zakonodavstvo, 55 (56-57), 265-277.

37.  Cvetković, V., & Svrdlin, M. (2020). Vulnerability of women to the consequences of naturally caused disasters: the Svilajnac case study. Bezbednost, 62(3), 43-61.

38. Cvetković, V., & Jovanović, M. (2020). Examination of the factors that influence public perception of mythically-based human behavior in disaster conditions. Bulletin of the Serbian Geographical Society, 100(2), 161-179.

39. Cvetković, V. (2018). Percepcija javnosti o pripremljenosti za biosferske katastrofe izazvane epidemijama: implikacije na proces upravljanja rizicima. Bezbednost, 60(3), 5-25.

40. Nikolić, N., Cvetković, V., & Zečević, M. (2019). Human Resource Management in Environmental Protection in Serbia. Bulletin of the Serbian Geographical Society, 100(1), 51-72.

41.  Cvetković, V. (2017). Prepreke unapređenju spremnosti građana za reagovanje u prirodnim katastrofama. Vojno delo, 69(2), 132-150.

42. Cvetković, V., & Filipović, M. (2017). Posledice prirodnih katastrofa: faktori uticaja na percepciju građana Srbije. Ecologica, 24(87), 572-578.

43. Cvetković, V., & Filipović, M. (2018). Ispitivanje percepcije rizika o požarima u stambenim objektima: demografski i socio-ekonomski faktori uticaja. Vojno delo, 70(5), 82-98.

44. Cvetković, V., & Filipović, M. (2018). Ispitivanje stavova učenika o uvodjenju nastavnog predmeta bezbednosna kultura u srednjim školama. Kultura polisa, 15(35), 277-286.

45. Cvetković, V., & Filipović, M. (2018). Koncept otpornosti na katastrofe. Ecologica, 25(89), 202-207.

46. Cvetković, V., Filipović, M., & Gačić, J. (2018). Teorijski okvir istraživanja u oblasti katastrofa. Ecologica, 25(91), 545-551.

47.  Cvetković, V., Filipović, M., & Jakovljević, V. (2017). A survey of subjective opinions of population about seismic resistance of residential buildings. J. Geogr. Inst. Cvijic, 67(3), 265-278.

48. Cvetković, V., Filipović, M., Popović, D., & Ostojić, G. (2017). Činioci uticaja na znanje o prirodnim katastrofama. Ecologica, 24(85), 121-126.

49. Cvetković, V., Gačić, J., & Babić, S. (2017). Religiousness level and citizen preparedness for natural disasters. Vojno delo, 69(4), 253-262.

50. Cvetković, V., Giulia, R., Ocal, A., Filipović, M., Janković, B., & Eric, N. (2018). Childrens and youths’ knowledge on forest fires: Discrepancies between basic perceptions and reality. Vojno delo, 70(1), 171-185.

51.  Cvetković, V., Jakovljević, V., Gačić, J., & Filipović, M. (2017). Obuka građana za reagovanje u vanrednim situacijama. Ecologica, 24(88), 856-882.

52. Cvetković, V., & Miladinović, S. (2017). Ispitavanje stavova i znanja učenika o klizištima kao prirodnim opasnostima. Ecologica, 24(85), 121-126.

53.  Cvetković, V., & Milašinović, S. (2017). Teorija ugroženosti i smanjenje rizika od katastrofa. Kultura polisa, 14(33), 217-228.

54. Cvetković, V. M., & Filipović, M. (2018). Ispitivanje uloge porodice u edukaciji dece o prirodnim katastrofama. Nauka, bezbednost, policija, 23(1), 71-85.

55.  Sultana, O., Cvetković, V., & Kutub, J. (2017). Problems of inhabitants of Muktagacha town in Mymenssingh district in terms of urban services important for security in natural disaster. Vojno delo, 70(1), 112-155.

56. Cvetković, V. (2017). Spremnost građana za reagovanje u prirodnim katastrofama izazvanim poplavama u Republici Srbiji. Vojno delo, 69(1), 153-190.

57.  Cvetković, V. (2017). Uticaj personalnih i sredinskih faktora na očekivanje pomoći od interventno-spasilačkih službi i humanitarnih organizacija za vreme prirodnih katastrofa. Bezbednost, 59(3), 28-53.

58. Cvetković, V. (2017). Krizne situacije – pripremljenost države, lokalne zajednice i građana. Vojno delo, 69(7), 122-136.

59. Cvetković, V. (2017). Percepcija rizika od prirodnih katastrofa izazvanih poplavama. Vojno delo, 69(5), 160-175.

60. Cvetković, M. V., & Miladinović, S. (2018). Spremnost sistema zaštite i spasavanja Republike Srbije za implementaciju integrisanog upravljanja rizicima od katastrofa – preporuke za sprovođenje istraživanja. Ecologica, 25(92), 995-1001.

 

Рад у часопису националног значаја (М52)

 

  1. Cvetković, V., & Planić, J. (2022). Earthquake risk perception in Belgrade: implications for disaster risk management. International Journal of Disaster Risk Management, 4 (1), 69-88.

2.        Mlađan, D., Cvetković, V., Veličković, M. (2012). Sistem upravljanja u vanrednim situacijama u Sjedinjenim Američkim državama. Vojno delo, 64 (1), 89-105.

3.        Cvetković, V., & Bošković, D. (2015). Analiza geoprostorne i vremenske distribucije suša kao prirodnih katastrofa. Bezbednost, 56 (3), 148-165.

4.        Cvetković, V. (2015). Faktori uticaja na znanje i percepciju učenika srednjih škola u Beogradu o prirodnim katastrofama izazvanim klizištima. Bezbednost, 57(1), 32-51. 

5.        Cvetković, V., Popović, M. (2011). Mogućnosti zloupotrebe oružja za masovno uništavanje u terorističke svrhe. Bezbednost, 53 (2), 149-168.

6.        Цветковић, В., & Милојковић, Б. (2016). Утицај демографских фактора на ниво информисаности грађана о надлежностима полиције у природним катастрофама. Безбедност, 38 (2), 5-31.

 

Рад у националном часопису (М53)

 

1.         Cvetković, V. (2015). Mogućnosti zloupotrebe biološkog oružja u terorističke svrhe. Bezbednost, 55 (1), 122-140.

2.        Ivanov, A., & Cvetković, V. (2014). The role of education in natural disaster risk reduction. Horizons, international scientific journal, 10 (16), 115-131.

3.        Cvetković, V., & Stojković, D. (2014) Komparativna analiza nacionalnih strategija bezbednosti Albanije, Makedonije i Crne Gore. Bezbjednost, policija i građani, 10 (3-4), 239-251.

4.        Cvetković, V. (2016). Uticaj demografskih faktora na očekivanje pomoći od policije u prirodnim katastrofama. Srpska nauka danas, 1 (1), 8–17.

5.        Cvetković, V. (2015). Fenomenologija prirodnih katastrofa – teorijsko određenje i klasifikacija prirodnih katastrofa. Bezbjednost, policija i građani, 11 (3 – 4), 311-335.

6.        Cvetković, V., Andrejević, T. (2016). Qualitative research readiness of citizens to respond to natural disasters. Serbian science today, 1 (3), 393-404.

7.        Cvetković, V. (2015). Spremnost za reagovanje na prirodnu katastrofu – pregled literature. Bezbjednost, policija i građani, 11 (1-2), 165-183.

8.        Cvetković, V. (2016). Povezanost uspeha u srednjoj školi i spremnosti građana za reagovanje u prirodnim katastrofama. Bezbjednost, policija i građani, 12(3-4), 61-84. 

 

Рад у тематском зборнику националног значаја  (М45)

 

1.       Cvetković, V., Kezunović, A. (2021). Bezbednosni aspekti zaštite kritične infrastrukture u antropogenim katastrofama: studija slučaja Beograda. U Forenzičko računovodstvo, istražne radnje, lјudski faktor i primenjeni alati. Beograd: Fakultet organizacionih nauka, Univerzitet u Beogradu.

2.      Krnjić, I., & Cvetković, V. (2022). Uloga mutlimedijalnih sadržaja u edukaciji mladih o katastrofama. Pravni i bezbednosni aspekti upravljanja rizicima od prirodnih i antropogenih katastrofa, 206-227. Naučno-stručno društvo za upravljanje rizicima u vanrednim situacijama, Beograd, Pravni Fakultet u Novom Sadu i Međunarodni institut za istraživanje katastrofa.

3.      Radovanović, M., & Cvetković, V. (2022). Komunikacija o rizicima od katastrofa: Disaster risk communication. Pravni i bezbednosni aspekti upravljanja rizicima od prirodnih i antropogenih katastrofa, 269-321. Naučno-stručno društvo za upravljanje rizicima u vanrednim situacijama, Beograd, Pravni Fakultet u Novom Sadu i Međunarodni institut za istraživanje katastrofa.

4.      Planić, J., Cvetković, V. (2022). Fenomenološke i etiološke dimenzije katastrofa izazvanih zemljotresom. Pravni i bezbednosni aspekti upravljanja rizicima od prirodnih i antropogenih katastrofa, 269-321. Naučno-stručno društvo za upravljanje rizicima u vanrednim situacijama, Beograd, Pravni Fakultet u Novom Sadu i Međunarodni institut za istraživanje katastrofa.

5.      Cvetković, V. (2021). Jačanje sistema integrisanog upravljanja rizicima od katastrofa u Srbiji: DISARIMES. Zbornik Radova –Taktika zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama: iskustva sa terena i pouke, Beograd, Naučno-stručno društvo za upravljanje rizicima u vanrednim situacijama, 77-111.

6.      Cvetković, V., Bošković, N. (2021). Konceptualne osnove i dimenzije otpornosti na katastrofe. Zbornik Radova – Taktika zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama: iskustva sa terena i pouke, Beograd, Naučno-stručno društvo za upravljanje rizicima u vanrednim situacijama, 175-191.

7.        Cvetković, V. (2012). Zadaci vatrogasno-spasilačkih jedinica u terorističkom napadu izazvanom upotrebom oružja za masovno uništavanje. Zbornik radova, Suprotstavlјanje organizovanom kriminalu i terorizmu, Kriminalističko – policijska akademija, 146-160, ISBN – 978-86-7020-232-0, COBISS.SR – ID 195570188.

8.       Mlađan, D., Cvetković, V. (2011). Stanje i novi izazazovi vatrogasno – spasilačkih službi u svetu. Zbornik radova, Suprotstavlјanje organizovanom kriminalu i terorizmu, Kriminalističko – policijska akademija, 95-109, ISBN 978-86-7020-201-6, COBISS. SR – ID 188134156.

9.        Popović, M., Cvetković, V. (2013). Suprotstavljanje savremenom terorizmu kao doprinos zaštiti ljudske bezbednosti u Republici Srbiji. Zbornik radova, Suprotstavlјanje organizovanom kriminalu i terorizmu, Kriminalističko – policijska akademija, 169-177, ISBN – 978-86-7020-267-2, COBISS.SR – ID 203874060.

10.    Цветковић, В., Поповић, М., Садиах, А. (2014). Могућности злоупотребе хемијског оружја у терористичке сврхе. У С. Мијалковић. Београд: Криминалистичко-полицијска академија, 341-357, ISBN 978-86-7020-302-0, CIP - 343.9.02(082), 343.341(082), 323.28(082), COBISS.SR-ID 212066828.

11.     Цветковић, В., Петровић, Д. (2015). Интегрисано управљање природним катастрофама. У C. Мијалковић, Развој институционалних капацитета, стандарда и процедура за супротстављање организованом криминалу и тероризму у условима међународних интеграција, књига VIII. Уредници: Владимир Цветковић, Марија Поповић, Тања Кесић, Жељко Никач. ISBN 978-86-7020-333-4, COBISS.SR-ID 218844684, CIP - 343.9.02(082) 343.341(082) 323.28(082) Београд: Криминалистичко-полицијска академија, 291-325.

12.    Cvetković, V. (2014). Analiza geoprostorne i vremenske distribucije klimatskih katastrofa. Tranzicija i ekonomski kriminal II, tematski zbornik radova (pp. 163-183). Urednik – prof. dr Srđan Milašinović. Beograd: Kriminalističko-policijska akademija. CIP – 343.53(497.11)(082), 351.86(497.11)(082), 338.24(497.11)(082), ISBN 978-86-7020-305-1, COBISS.SR-ID 212394764.

13.    Cvetković, V. (2013). The impacts of climate changes on the risk of natural disasters. In Toma Batkovski (Editor in chief), International yearbook of the Faculty of security (pp. 51-62). Skopje: Faculty of security. UDC: 551.583:504.4.

14.    Cvetković, V. (2014). Uloga policije u prirodnim katastrofama. Elementarne nepogode i vanredne situacije. Urednici – Nataša Mrvić, Dragan Petrović, Dragan Mlađan. Beograd, Institut za uporedno pravo i Kriminalističko-policijska akademija: 215-243, ISBN 978-86-6411-005-1;  CIP – 005.334:502.1 (082), 351.759.6:504.4(497.11) (082), COBISS. SR-ID 211953420.

 

Саопштење са скупа националног значаја штампано у целини (М63)

 

1.    Cvetković, V., & Protić, D. (2021). Fenomenološke dimenzije katastrofa izazvanih požarima u stambenim objektima. Akademija tehničkih strukovnih studija, Beograd, Primenjene inženjerske nauke, Požarevac, Nemanjina 2, 9. Savetovanje, Upravlјanje rizicima, 24. decembra 2021. godine.

2.   Млађан, Д., Цветковић, В. (2011). Систем  обуке припадника Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих  послова Републике Србије“ у: Зборник радова, Национална конференција са међународним учешћем, Заштита на раду у  XXI веку, теорија и пракса, Тара, 04 - 08. октобарa 2011, ISBN: 978-86-87495-24-1, COBISS.SR - ID 186569996, CIP 331.45/46(082) 502/504(082), 35-44.

3.   Цветковић, В., Аксентијевић, В., & Ивовић, М. (2015). Улога службе хитне медицинске помоћи у ванредним ситуацијама изазваним терористичким актима. Супротстављање савременим облицима криминалитета – анализа стања, европски стандарди и мере за унапређење (26-29. мај 2015), Криминалистичко-полицијска академија и Фондација „Ханс Зајдел” у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Републике Србије, Том III, 355-367.

4.   Цветковић, В., Јаковљевић, В., & Станић, М. (2016). Осигурање и смањење ризика од природних катастрофа. VII научно-стручни скуп са међународним учешћем „Европске интеграције: правда, слобода и безбедност“, Криминалистичко-полицијска академија и Фондација „Ханс Зајдел” у сарадњи са Министарством нутрашњих послова Републике Србије, 24-26. мај 2016. године Тара, хотел „Оморика“

 

Одбрањена докторска дисертација (М70)

 

1. Цветковић, В. (2015). Спремност грађана за реаговање на природну катастрофу изазвану поплавом у Републици Србији 1-608, (Докторска дисертација), Универзитет у Београду, Факултет безбедности.

 

 

Главни и одговорни уредник националног (међународног) часописа (М29б)

 

International Journal of Disaster Risk Management (IJDRM)

 

 

International Journal of Disaster Risk Management (IJDRM) is a double-blind peer-reviewed (twice a year), open-access journal that serves all aspects of disaster studies, policy, and management. It provides a platform for academics, policymakers, and practitioners to publish high-quality research and practice concerning natural disasters, anthropogenic disasters, complex political emergencies, and crises around the world. The publisher is Scientific-Professional Society for Disaster Risk Management, Belgrade, Serbia. ISSN (printed edition) 2620-2662, ISSN (electronic edition) 2620-2786, UDC: 614.8.069. Published – Vol 1., 2, and 3. Главни и одговорни уредник међународног часописа за 2019., 2020., 2021., 2022. годину.

 

Саопштење са међунардног скупа штампано у целини (М33)

 

1. Cvetković, V. (2021). Innovative solutions for disaster early warning and alert systems: a literary review. Eleven International Scientific Conference “Archibald Reiss Days”, Belgrade, November 9–10, Belgrade, University of Criminal Investigation and Police Studies.

2. Cvetković, V. (2019). First aid disaster kit for a family: a case study of Serbia. IX International scientific conference Archibald Reiss days November 6-7, 2019. The University of Criminal Investigation and Police Studies, Belgrade.

3. Cvetković, V., Filipović, M., Dragićević, S., & Novković, I. (2018). The role of social networks in disaster risk reduction. Paper presented at the Eighth International Scientific Conference “Archibald Reiss Days” October 2–3, 2018, Academy of Criminalistic and Police Studies, Belgrade.

4. Cvetković, V., Tarolli, P., Roder, G., Ivanov, A., Ronan, K., Ocam, A., & Kutub, R. (2017). Citizens education about floods: a Serbian case study. VII International scientific conference Archibald Reiss days, Academy of Criminalistic and Police Studies, Belgrade.

5. Cvetković, V., & Filipović, M. (2017). Emergency situations caused by use of the radiological weapons for terrorist purposes. First International Conference Environmental Safety and Health at Work, Proceedings, Zrenjanin, 16. November, 2017.

6. Filipović, M., Cvetković, V., & Jakovljević, V. (2017). The impact of climate change on protection and conservation of biodiversity as a precondition of environmental security in Serbia. First International Conference Environmental Safety and Health at Work, Proceedings, Zrenjanin, 16. November, 2017.

7. Cvetković, V. (2017). Informed citizens about firefighters' jurisdiction in emergency situations. VIII Scientific and professional conference with international participation, Police and judiciary guarantees of freedom and security in a legal state, At Hotel “Omorika” on Tara Mountain, Serbia.

 

 

Рад у истакнутом националном часопису (М52)

 

1. Filipović, M., & Cvetković, M. V. (2019). Projekat ,,Prirodne Albanije“ kao pretnja teritorijalnom integritetu Republike Srbije. Vojno delo, 71(4), 114-125.

2. Cvetković, V., & Katarina, A. (2019). Edukacija građana o smanjenju rizika od katastrofa korišćenjem multimedijalnih sadržaja – društvene igre, kompjuterske igrice i simulacije. Vojno delo, 71(6), 122-151.

3. Mumović, N., & Cvetković, V. (2019). Činioci uticaja na donošenje odluka o sprovođenju evakuacije u uslovima katastrofa izazvanih požarima u stambenim objektima: studija slučaja Beograda. Vojno delo, 71(7), 142-163.

4. Janković, B., Cvetković, M. V., Vučković, G., & Milojević, S. (2019). Uticaj akutnog mentalnog stresa na perfomanse gađanja: implikacije na obuku pripadnika bezbednosnih službi. Vojno delo, 71(6), 112-121.

5. Svrdlin, M., & Cvetković, V. (2019). Mobilni komunikacioni sistemi i aplikacije od značaja za integrisano upravljanje katastrofama. Vojno delo, 71(7), 164-177.

6. Vraćević, N., & Cvetković, M. V. (2019). Značaj i uloga privatnih vojnih kompanija u rešavanju savremenih problema nacionalne i međunarodne bezbednosti. Vojno delo, 71(3), 73-94.

7. Vraćević, N., & Cvetković, V. (2019). Privantne vojne kompanije u modernom dobu. Vojno delo, 71(2), 42-54.

 

Рад у националном часопису (М53)

 

1.       Kutub, J. R., Cvetković, V. M., & Huq, S. (2017). Assessment of Women’s Vulnerability and their Coping Mechanism Living in Flood prone Areas: A Case Study of Belkuchi Upazila, Sirajganj. Serbian Science Today, 2 (1), 35-43.

2.      Cvetković, V., Mlinar, M. (2020). Ispitivanje stavova građana o mogućnostima upotrebe hemijskog oružja u terorističke svrhe: studija slučaja Beograd. Bezbjednost, policija i građani, 16 (1-2), 3-18.

3.      Cvetković,  M.,  Filipović,  B.  (2017).  Ispitivanje  znanja  učenika  o  pravilnom  načinu postupanja za vreme prirodnih katastrofa, Bezbjednost, policija, građani, 13(2), 105–120.

4.      Cvetković, V., & Martinović, J. (2020). Inovative solutions for flood risk management. International Journal of Disaster Risk Management, 2(2), 71-100.

5.      Cvetković, V. M. (2019). Risk Perception of Building Fires in Belgrade. International Journal of Disaster Risk Management, 1(1), 81-91.

6.      Perić, J., & Cvetković, V. (2019). Demographic, socio-economic and phycological perspective of risk perception from disasters caused by floods: case study Belgrade. International Journal of Disaster Risk Management, 1(2), 31-43.

7.      Cvetković, V., & Janković, B. (2020). Private security preparedness for disasters caused by natural and anthropogenic hazards. International Journal of Disaster Risk Management, 2(1), 23-33.

 

Домаћи научни часопис који се први пут категоризује (М54)

 

1. Цветковић, В., Филиповић, Б. (2020). Истраживање ставова грађана о припремљености за катастрофе изазване шумским пожарима: студија случаја Пријепоље. Журнал за безбједност и криминалистику, 2(2), 1-15.

 

Саопштење са скупа националног значаја штампано у целини (М63)

1. Цветковић, В. (2018). Базе података о ризицима и информациони сервиси подршке одлучивању у ванредним ситуацијама. Шесто научно саветовање ,,Управљање ризицима“, ВТШСС, Пожаревац, 25. маја 25-34.

2. Цветковић, В., & Јаковљевић, В. (2017). Чиниоци утицаја на свест грађана о ризицима настанка ванредних ситуација у Србији. Пето научно саветовање ,,Управљање ризицима“, ВТШСС, Пожаревац, јуна, 11-20.

 

Поред споменутих радова, објавио је два уџбеника у издању Научно-стручног друштва за управљање ризицима у ванредним ситуацијама:

 

1.    Цветковић, В. (2022). Тактика заштите и спасавања у катастрофама. Београд: Научно-стручно друштво за управљање ризицима у ванредним ситуацијама.

2.   Цветковић, В. (2020). Управљање ризицима у ванредним ситуацијама. Београд: Научно-стручно друштво за управљање ризицима у ванредним ситуацијама (700 стр).

 

Такође, објавио је 2 практикума и 1 збирку прописа:

 

1. Цветковић, В. (2021). Безбедносни ризици и катастрофе. Научно-стручно друштво за управљање ризицима у ванредним ситуацијама, Београд (практикум).

2. Цветковић, В. (2019). Управљање ризицима и системи заштите и спасавања од катастрофа. Научно-стручно друштво за управљање ризицима у ванредним ситуацијама, Београд (практикум).

3. Цветковић, В., Филиповић, М., & Гачић, Ј. (2019). Збирка прописа из област управљања ризицима од катастрофа. Научно-стручно друштво за управљање ризицима у ванредним ситуацијама, Београд, 1-1050.

 

 

3. Изборни услови за избор

 

3.1. Стручно-професионални допринос

 

Проф. др Владимир М. Цветковић је за потребе извођења наставе објавио уџбеник у издању Научно-стручног друштва за управљање ризицима у ванредним ситуацијама, 2 практикума и 1 збирку прописа: Цветковић, В. (2020). Управљање ризицима у ванредним ситуацијама. Београд: Научно-стручно друштво за управљање ризицима у ванредним ситуацијама (700 стр); Цветковић, В. (2021). Безбедносни ризици и катастрофе. Научно-стручно друштво за управљање ризицима у ванредним ситуацијама, Београд (практикум); Цветковић, В. (2019). Управљање ризицима и системи заштите и спасавања од катастрофа. Научно-стручно друштво за управљање ризицима у ванредним ситуацијама, Београд (практикум); Цветковић, В., Филиповић, М., & Гачић, Ј. (2019). Збирка прописа из области управљања ризицима од катастрофа. Научно-стручно друштво за управљање ризицима у ванредним ситуацијама, Београд, 1-1050.

      Проф. др Владимир М. Цветковић је председник и оснивач националног Научно-стручног друштва за управљање ризицима у ванредним ситуацијама, као субјекта од посебног значаја за заштиту и спасавање у Републици Србији. НСДР-УРВС је невладино, непрофитно  удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева који се односе се на унапређење постојећег фонда теоријског знања из области управљања ризицима у ванредним ситуацијама, спровођење квантитативно-квалитативних истраживања, организовање националних и међународних конференција, успостављање часописа, спровођење обука и процена ризика и других академских активности из споменуте области.

      Такође, проф. др Владимир М. Цветковић је оснивач и председник International Institute for Disaster Research (Међународног института за истраживање катастрофа) који у свом саставу има различита научно-истраживачка одељења. Основна делатност Међународног института за истраживање катастрофа је научно истраживачки рад у области студија катастрофа и обавља се у Институту. Научна делатност Института обавља се у складу са Законом о научно-истраживачкој делатности Србије и постављеном и усвојеном програмском оријентацијом рада. У оквиру Института, спроводе се научна истраживања из области: феноменологије катастрофа и опасности; припремљености и ублажавања ризика од катастрофа; заштите и спасавања у катастрофама; опоравка од катастрофа; управљања ризицима од катастрофа; међународне сарадње и правног оквира у области катастрофа; као и друге послове предвиђене Статутом.

      Проф. др Владимир М. Цветковић је главни и одговорни уредник међународног часописа International Journal of Disaster Risk Management, који излази од јануара 2019. године (double-blind peer-reviewed (twice a year), open-access journal that serves all aspects of disaster studies, policy, and management. It provides a  platform for academics, policymakers, and practitioners to publish high-quality research and practice concerning natural disasters, anthropogenic disasters, complex political emergencies, and crises around the world). ISSN (printed edition) 2620-2662, ISSN (electronic edition) 2620-2786, UDC: 614.8.069. Члан је уређивачког одбора међународног часописа Prevention and Treatment of Natural Disasters, издавача UK Scientific Publishing Limited.

      Проф. др Владимир М. Цветковић je био председник научног и стручног организационог одбора националног семинара из области ванредних ситуација ,,Тактика заштите и спасавања у ванредним ситуацијама: искуства са терена и поуке“, који је одржан од 16. до 18. априла 2021. године, у Великој дворани Задужбине Коларац.

      Проф. др Владимир М. Цветковић је рецензирао више од 100 научних радова у домаћим и међународним часописима, зборницима радова са националних и међународних научних конференција. Рецензирао је радове за следеће националне часописе: Безбедност; Наука, безбедност и полиција; Војно дело; Теме; Социолошки преглед итд. Поред тога, рецензирао је за бројне међународне часописе од којих су бројни индексирани у Web of Science: International Journal of Environmental Research and Public Health (8 papers); International Journal of Disaster Risk Reduction (5 papers); International Journal of Architectural Heritage; International Journal – Heliyon; Geomatics, Natural Hazards and Risk (3 papers); Health Science Journal; Journal of Infection and Public Health; Preventive Medicine Reports; Risk Analysis; SAGE Open Medicine; Behavioral Sciences; Biomedical and Environmental Sciences; Sustainability; Land; World Medical & Health Policy итд.

     

      Поред ангажовања у наставном процесу, проф. др Владимир М. Цветковић био је ангажован као ментор и у раду комисија за одбрану завршних дипломских, мастер и докторских радова. Именован је као ментор за 27 одбрањена мастер рада на Факултету безбедности Универзитета у Београду: 1. Митови о понашању људи у условима катастрофа; 2. Улога друштвених мрежа у смањењу ризика од катастрофа; 3. Компаративна студија индивидуалне отпорности грађана на катастрофе изазвене поплавама и земљотресом: Студија случаја Београда; 4. Унапређење спремности  службеника обезбеђења за поступање у ванредним ситуацијама изазваним пожаром; 5. Интегрисано управљање ризицима у ванредној ситуацији изазваној пожаром – Студија случаја Електродистрибуције Београд; 6. Испитивање утицаја демографских и социо – економских фактора  на ниво припремљености грађана за реаговање у ванредним ситуацијама изазваним шумским пожарима у Пријепољу; 7. Демографска и социо-економска перспектива перцепције ризика од природних катастрофа изазваних поплавом: студија случаја Београд; 8. Повећање ризика од катастрофа изазваних природним опасностима услед климатских промена; 9. Родна димензија угрожености грађана од природних катастрофа изазваних поплавама 2014. године: студија случаја Свилајнац; 10- Перцепција јавности о терористичким претњама употребе хемијског оружја: импликације на процес управљања ризицима у ванредним ситуацијама; 11. Евакуација из стамбених објеката у ванредним ситуацијама изазваним пожарима; 12. Компаративна анализа политика управљања ризицима од катастрофа у региону Југоисточне Европе; 13. Едукација ученика о катастрофама коришћењем мултимедијалних садржаја: друштвене игре, компјутерске симулације и едукативни видео-снимци; 14. Заштита критичне инфраструктуре од катастрофа изазваних техничко-технолошким опасностима; 15. Друштвено-економски предиктори перцепције ризика и припремљености за катастрофе изазване пожарима у стамбеним објектима: студија случаја Београд; 16. Утицај демографских фактора на перцепцију ризика од природних катастрофа изазваних земљотресом: студија случаја Београд; 17. Иновативна решења унапређења комуникације ризика од катастрофа - чиниоци утицаја на ефикасност и применљивост у пракси; 18. Социјални капитал и опоравак од катастрофе изазване пандемијом COVID-19; 19. Родна димензија угрожености људи изазвана пандемијом вируса COVID-19“; 20. Идентификација комуникацијских препреки у информисању заједнице о биосферским катастрофама: студија случаја Ковид-19; 21. Друштвена угроженост у високо ризичним поплавним подручјима; 22. Утицај религије на смањење ризика од катастрофа; 23. Заштита културног наслеђа од последица природних катастрофа у Републици Србији; 24. Управљање ризицима од катастрофа изазваних нуклеарним хаваријама; 25. Испитивање фактора утицаја на социјалну отпорност на последице катастрофа изазваних поплавама; 26. Компаративна анализа система управљања ризицима од катастрофа у Немачкој, САД-а, Русији и Кини“; 27. Улога друштвених медија у процесу информисања јавности о постојећим ризицима од катастрофа.

      Био је члан комисије за одбрану више од 15 мастер радова, као и ментор и члан комисије за одбрану више од 110 дипломских радова: Управљање ризицима у ванредним ситуацијама изазваним нуклеарним хаваријама; Управљање ризицима у ванредним ситуацијама изазваним пожарима; Историјска перспектива природних катастрофа изазваних поплавама у Републици Србији: геопросторна и временска дистрибуција; Улога полиције у смањењу ризика од катастрофа изазваних пожарима; Улога ватрогасно-спасилачких јединица у управљању ризицима од катастрофа; Информациони системи подршке   одлучивањa у ванредним ситуацијама; Управљање ризицима у ванредним ситуацијама изазваним експлозивним направама; Управљање у ванредним ситуацијама изазваним терористичким нападима; Отпорност локалне заједнице на катастрофе; Управљање ризицима у ванредним ситуацијама изазваним нуклеарним удесима; Улога полиције у ванредним ситуацијама; Еволуција истраживања катастрофа; Мере заштите и спасавања у ванредним ситуацијама;            Угроженост и заштита критичне инфраструктуре у условима природних катастрофа; Последице катастрофа изазваних природним опасностима; Интегрисано смањење ризика од катастрофа изазваних пожаром; Анализа шумских пожара на подручју Републике Србије и мере превенције; Управљање ризицима од катастрофа изазваним земљотресима – припремљеност,  ублажавање, одговор и опоравак; Друштвене мреже и смањење ризика од катастрофа; Управљање ризицима у вези са радиоактивним отпадом; Систем заштите од пожара у правним лицима; Катастрофе изазване употребом оружја за масовно уништавање у терористичким нападима итд.

      Учествовао је као  члан комисије за одбрану 6 специјалистичких радова: Улога ЈП АДА Циганлија у одбрани од поплава на територији општине Чукарица; Процена угрожености од елементарних непогода и других несрећа – студија случаја општине Прешево; Значај интероперабилности комуникационих система хитних служби у ванредним ситуацијама; Улога националних тимова Црвеног крста Србије у ванредним ситуацијама; Функционисање оперативног центра 112 и координација активности са градским штабом за ванредне ситуације у условима управљања ризиком од елементарних и других непогода; Систем трагања и спасавања код удеса ваздухоплова на територији Републике Србије.

Као експерт из области управљања ризицима од катастрофа, учествовао је у изради преко 15 аката о Процени ризика од катастрофа и Планова заштите и спасавања у катастрофама за различите државне органе, локалне самоуправе и правна лица. Осим тога, учествовао је у изради већег броја аката Процене ризика у заштити лица, имовине и пословања.

      На Универзитету у Београду, Географском факултету, у току 2023. године именован је за коментора у изради докторске дисертације ,,Предиктивни модел отпорности локалних заједница Црне Горе на геохазарде изазване земЉотресима“ кандидата Горана Грозданића.  

На Факултету организационих наука, Универзитету у Београду именован за члана комисије за преглед и одбран приступног рада и оцену научне заснованости теме докторске дисертације ,,Примена вештачких неуронских мрежа и индикатора интернет присуства у предвиђању ризика од банкротства хотелијерских предузећа" кандидата Тијане Матејић.

      На Универзитету у Београду, Факултету организационих наука, именован је за коментора у изради докторске дисертације ,,Интеграција техника форензичког рачуноводства у систем контроле“, кандидата Марка Шпилера. Такође, за исту тему учествовао је и као члан комисије за преглед и одбрану приступног рада и оцену научне заснованости теме споменуте докторске дисертације.

 

Осим тога, проф. др Владимир М. Цветковић је био члан комисије за оцену подобности теме за израду и одбрану докторске дисертације Милете Милашиновића ,,Утицај међународне сарадње на систем смањења ризика од елементарних и других непогода у Републици Србији“, 2019. године.  Именован је за члана комисије за оцену подобности теме и за израду докторске дисертације Јелене Динић ,,Резилијентност урбаних заједница на опасности изазване пожарима“, 2021. године.

     Проф. др  Владимир М. Цветковић ангажован је на следећим међународним научно-истраживачким пројектима:

·       Horizon 2020 projectDanube River Region Resilience Exchange Network (DAREnet) – Call topic: SEC-21–GM-2016/2017: Pan European Networks of practitioners and other actors in the field of security“. DAREnet is a 5-year Coordination and Support Action funded by the European Commission. The DAREnet consortium forms the backbone of the transnational, multi-disciplinary network. It brings together a unique combination of renowned institutions and players in flood mitigation and civil protection. This consortium provides a broad and complementary coverage of the needed capabilities, the geographic balance, and strategic motivation to succeed. A long history of previous collaboration providing the basis for an effective execution of DAREnet and beyond. (2017-2022);

·       IPA FF project – EU Support to Flood Prevention and Forest Fires Risk Management in the Western Balkans and Turkey. The 3-year EU-funded IPA Floods and Fires program aims at improving capacities for flood and forest fire risk management in Albania, Bosnia and Herzegovina, Kosovo*, Montenegro, North Macedonia, Serbia and Turkey. The international consortium established by the Italian Civil Protection Department jointly with the Administration of the Republic of Slovenia for Civil Protection and Disaster Relief (URSZR), the Swedish Civil Contingencies Agency (MSB), the Romanian General Inspectorate for Emergency Situations (IGSU), the Fire Rescue Brigade of Moravian-Silesian Region, Czech Republic (FRB-MSR), the National Center for Disaster Management Foundation, Romania (CN APELL-RO) and CIMA Research Foundation, Italy (CIMA).

 

Био је ангажован на следећим националним научно-истраживачким пројектима:

 

·       Управљање полицијском организацијом у спречавању и сузбијању претњи безбедности у Републици Србији, од 2015. до 2018. године, научно-истраживачки пројекат који је реализовала Криминалистичко-полицијска академија у Београду;

·       Национална безбедност Републике Србије и безбедносне интеграције, 2014-2015. године, научно-истраживачки пројекат који је реализовала Криминалистичко-полицијска академија у Београду;

·       Развој институционалних капацитета, стандарда и процедура за супротстављање организованом криминалу и тероризму у условима међународних интеграција (бр. 179045), који реализује Криминалистичко-полицијска академија у Београду, 2011-2016. година, научно-истраживачки пројекат који финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

 

Такође, проф. др Владимир М. Цветковић проф. др Владимир М. Цветковић поседује и бројне међународне и националне сертификате:

 

·       certificate of completion has successfully completed the following module: How to peer review a review article, Researcher Academy, Elsevier, 2022;

·       certificate of completion online e-learning course: Overview of Nuclear Security Threats and Risks; Nuclear Security Threats and Risks (4 modules); Introduction to and Overview of IAEA Nuclear Security Series Publications; Nuclear Security Disciplines course on Physical Protection of Nuclear Material and Nuclear Facilities;

·       certificate that has successfully completed the IAEA Regional Workshop on Human Resource Development, 30 October – 3 November 2017, organized by the International Atomic Energy Agency (IAEA) and Ministry of Sustainable Development and Tourism of Montenegro;

·       certificate that has successfully completed training on project design, proposal development and project management for EU Horizon 2020 programme, EUTA and UNDP;

·       certificate, DCAF Border Security Programme certifies that has successfully participated in the seventh ,,Future Leaders Training“  which took place in Andermatt, Switzerland, Geneva Centre for The Democratic Control of Armed Forces (DCAF), 2011. година;

·       certificate of Participation, Weapons of Mass Destruction Crime Scene Operations Course, United States of America, Department of Defense International Counterproliferation Program, 2011. година;

·       certificate, Sixth Regional Course in International Humanitarian Law, BU Faculty of Political Sciences, 2009.;

·       certificate of appreciation in recognition of the valuable contribution as a Participant of the NATO SPS Leadership Roundtable on Information-Related Hybrid Threats in South–East Europe, 6-12 October 2019, Republic of North Macedonia.

 

      Именован за члана саветодавног одбора DPPI SEE – Disaster Preparedness and Prevention Initiative for South-Eastern Europe (2021). In November 2000, the Stability Pact for South Eastern Europe launched the “Disaster Preparedness and Prevention Initiative” (DPPI) in an effort to contribute to the development of a cohesive regional strategy for disaster preparedness and prevention for its 10 member states (Albania, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Republic of North Macedonia, Montenegro, Romania, Serbia, Slovenia and Turkey). The DPPI has been conceived as an activity that seeks to provide a framework for South Eastern European nations to develop programs and projects leading to strengthened capabilities in preventing and responding to natural and man-made disasters. DPPI SEE Advisory Board session is usually a forum where despite the member states of the Initiative we have all our partners, relevant stakeholders who are having their programmatic activities on disaster preparedness and prevention in the context of South-Eastern Europe.

      У организацији OSCE (Организације за европску безбедност и сарадњу) завршио је медијски тренинг јавног наступа у Медија центру на Теразијама 3 у Београду од 9-11. септембра 2019. године.

      У организацији Међународне агенције за атомску енергију (IAEA) учествовао је у вишедневном годишњем састанку (Annual Meeting) у међународном центру УН-а у Бечу (Vienna International Centre)  у оквиру Међународне образовне мреже о нуклеарној безбедности (International Nuclear Security Education Network (INSEN) као један од представника из Србије.

      Завршио је међународни курс: Economics for Disaster Prevention and Preparedness, 1-8-15 October 2021 (3 modules of 120 min each) – short training course organized by DG ECHO: Modelling disaster risks in Europe to understand the economics of disaster prevention and preparedness; Financial risk and opportunities to build resilience in Europe: funding gaps and disaster risk financing instruments; Investing in disaster risk management in Europe makes economic sense: cost-benefit analysis of investments in disaster prevention and preparedness.

      У току 14. марта 2022. године, ангажован је као екстерни експерт на пројекту „Институционална подршка Сталне конференције градова и општина – трећа фаза“, финансираног од стране Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), да

изради Анализу стања јавног здравља на локалном нивоу за 2021. годину (са компаративним приказом стања јавног здравља на локалном нивоу за период 2019-2021), а све у складу са пројектом.

      Проф. др Владимир М. Цветковић је био у дводневној студијској посети у ,,Joint Research Centre - the Commission's science and knowledge service EU“  у Италији, Испри и том приликом је посетио Европску лабораторију за управљање кризама (The European Crisis Management Laboratory acts as a research, development and test facility for ICT focused solutions which integrate devices, applications, and crisis management related information sources to support crisis management needs, such as threats analysis, common situation awareness, and collaborative decision making. The laboratory also allows distributed crisis management training across relevant services of the European Commission, as well as with partners in the EU Member States and others engaged in crisis management).

      Завршио је летњу школу међународне безбедности одржану у организацији мисије Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Србији од 15. до 19. августа 2018. године.

 

3.2. Допринос академској и широј заједнице

 

Проф. др Владимир М. Цветковић је учествовао у многобројним активностима, које подразумевају и допринос академској и стручној заједници. Организовао је први национални семинар за студенте из области ванредних ситуација са називом ,,Тактика заштите и спасавања у ванредним ситуацијама: искуства са терена и поуке“, од 16. до 18. априла 2021. године, у Великој дворани Задужбине Коларац. Том приликом, било је присутно више од 250 студената са различитих Факултета и Универзитета у Србији и више од 50 професора и стручњака из области ванредних ситуација. Том приликом, проф. др Владимир М. Цветковић, одржао је гостујуће предавање – Тактика заштите и спасавања људи у ванредним ситуацијама изазваним терористичким нападима употребом оружја за масовно уништавање.

      У току децембра 2021. године учествовао је у организацији Конкурса за пријем истраживача приправника и комисијама за избор у оквиру Међународног института за истраживање катастрофа, основаног 21.12.2020. године од стране Научно-стручно друштва за управљање ризицима у ванредним ситуацијама. У оквиру Института спроводе се бројна истраживања из области природних и антропогених катастрофа. Основна делатност Међународног института за истраживање катастрофа је научно истраживачки рад у области студија катастрофа и обавља се у Институту. Научна делатност Института обавља се у складу са Законом о научно-истраживачкој делатности Србије и постављеном и усвојеном програмском оријентацијом рада. Основну делатност, Институт остварује кроз основна, примењења и развојна научна истраживања из области научне дисциплине управљања ризицима од катастрофа: спровођење научних истраживања из области феноменологије катастрофа и опасности; спровођење научних истраживања из области припремљености и ублажавања ризика од катастрофа; спровођење научних истраживања из области заштите и спасавања у катастрофама; спровођење научних истраживања из области опоравка од катастрофа; спровођење научних истраживања из области управљања ризицима од катастрофа; спровођење научних истраживања из области медјународне сарадње и правног оквира у области катастрофа; врши и друге послове у складу Статутом. Циљ пријема младих истраживача је био усмерен ка окупљању тима младих, стручних и амбициозних истраживача који ће учествовати у писању националних и међународних пројеката, њиховој реализацији, спровођењу научних истраживања и публиковању научних радова и монографија из области студија катастрофа.

            Учествовао је у комисији Немачке фондације за животну средину (German Federal Environmental Foundation – DBU) за избор стипендиста из Србије, Хрватске и Албаније за истраживачки боравак у Немачкој у трајању од 12 месеци. Седница Комисије је одржана на Факултету за примењену екологију Футура, 27. и 28. септембра 2018. године.

      Проф. др Владимир М. Цветковић је организатор и реализатор више обука за студенте различитих факултета из Србије из области ванредних ситуација:

а) прва основна безбедносна обука из области ванредних ситуација, Стара планина, од 13. до 16. јула 2019. године;

б) друга основна безбедносна обука из области управљања ризицима и заштите и спасавања у ванредним ситуацијама, Овчарско-Кабларска клисура, од 29. новембра до 1. децембра 2019. године;

в) трећа основна безбедносна обука из области заштите и спасавања у ванредним ситуацијама, Овчарско-Кабларска клисура, од 29. октобра до 1. новембра 2020. године;

г) обука за реаговање студената на неприступачним теренима, Кошутњак, 2019. године;

      Учествовао је са студентима у међународној теренској вежби управљања последицама ванредних ситуација „СРБИЈА 2018“ у организацији Министарства унутрашњих послова – Сектора за ванредне ситуације и Евроатлантског координационог центра за ванредне ситуације Организације Северноатлантског уговора (NATO EDRCC), од  8. до 11. октобра 2018. године, Младеновац.

      На позив истраживачке станице ,,Петницау Ваљеву, одржао је предавање,,Природне кастастрофе – изазови за друштво и безбедност“, у току 2018. године.

      Oрганизатор је бројних предавања из области ванредних ситуација: Студентски град, предавање ,,Искуства и поуке у заштити и спасавању грађана Србије за време оружане агресије 1999. године“ у току 2019. године; оперативно полицијске вештине у ванредним ситуацијама (online) у току 2020. године;  командно-симулациона вежба на тему санације клизишта и рада Градског штаба за ванредне ситуације, 2019. године; уз подршку Секретаријата за послове одбране, ванредних ситуација, комуникацију и координацију односа са грађанима, одржана је трибина у вези са стањем ванредних ситуација на подручју града Београда, 2019. године.

      У протеклом периоду, био је ангажован као предавач и реализатор семинара ,,Безбедност ученика у школским објектима“, каталошки број 9 из Каталога програма стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника ЗУОВ за школску 2014/2015. и 2015/2016. годину и за школску 2016/2017. годину.

      На Веб сајту Научно-стручног друштва за управљање ризицима у ванредним ситуацијама, проф. др Владимир М. Цветковић је започео реализацију пројекта израде бесплатних курсева из области ванредних ситуација који су доступни свим студентима и грађанима Републике Србије.

      У оквиру Факултета безбедности Универзитета у Београду био је ангажован у комисијама за пријемни на Факултету безбедности (2018; 2019; 2020; 2021), Комисији за међународну сарадњу; Комисији за библиотеку итд. Такође, као заменик руководиоца Центра за ванредне ситуације, одржао је бројне секције, предавања и обуке.

 

3.3. Сарадња са другим високошколским установама, научноистраживачким установама, односно установама културe или уметности у земљи и иностранству

 

У току 2021. године одржао је гостујуће предавање по позиву Универзитету у Новом Саду, Правном Факултету у Новом Саду у оквиру Правне клинике за заштиту животне средине на тему ,,Утицај климатских промена на повећање ризика од природних катастрофа“.

      У току 2019. године реализовао је серију гостујућих предавања на Криминалистичко-полицијском универзитету у оквиру мастер академских студија програма ,,NatRisk“, на предмету ,,Природне катастрофе“  на позив проф. др Слободана Миладиновића. 

            Као експерт из области управљања ризицима од катастрофа, проф. др Владимир М. Цветковић је био ангажован од стране Географског факултета Универзитета у Београду у експертском тиму за писање тематске свеске: природне непогоде у оквиру Просторног плана Републике Србије за период од 2021. до 2035. године, чији је носилац израде био проф. др Славољуб Драгићевић.

      Проф. др Владимир М. Цветковић је на основу одлуке о образовању Комисије за припрему извештаја, Већа Департмана криминалистике на седници одржаној 01.07.2020. године, на Криминалистичко-полицијском универзитету, а на основу члана 2. Статута Криминалистичко-полицијског универзитета и Правилника о начину и поступку стицања звања наставника и сарадника, по конкурсу објављеном у службеном листу Националне службе за запошљавање ,,Послови“ од 01.07.020. године, именован за члана Комисије за припрему извештаја за избор једног наставника, са пуним радним временом, у звању вишег предавача или предавача за ужу научну област Безбедносне науке за наставни предмет Национална безбедност-на период од 5 година.

      Такође, проф. др Владимир М. Цветковић проф. др Владимир М. Цветковић организовао је и реализовао бројна међународна и национална научна истраживања под покровитељством научних организација које је основао и којима руководи као што су Научно-стручно друштво за управљање ризицима у ванредним ситуацијама (више од 500 чланова – професора, истраживача, практичара, студената) и Међународног института за истраживање катастрофа.

      Проф. др Владимир М. Цветковић одржао је и предавање по позиву у истраживачкој станици Петница (ИСП) у Ваљеву, 2018. године, на тему  ,,Природне кастастрофе – изазови за друштво и безбедност“.

      Проф. др Владимир М. Цветковић је испред Научно-стручног друштва за управљање ризицима у ванредним ситуацијама више пута организовао и координирао сарадњу и заједничке научне и стручне активности са Руско-српским хуманитарним центром из Ниша и Правним факултетом из Новог Сада. У многобројним научно-истраживачким и професионалним активностима остварује континуирану сарадњу са Сектором за ванредне ситуације Републике Србије, Министарства унутрашњих послова РС. Осим тога, учествовао је у многобројним активностима и остварује сарадњу са Секретаријатом за послове одбране, ванредних ситуација и комуникације при граду Београду.

      Такође, проф. др Владимир М. Цветковић је у протеклом периоду више пута гостовао на различитим телевизијама у вези актуелних тема из области ванредних ситуација: Капацитети Републике Србије за реаговање у ванредним ситуацијама изазваним шумским пожарима, интервју у емисији Дневник 2 на РТС 1; стање у области заштите од пожара у стамбеним објектима, Београдска хроника, РТС 1; цивилна заштита у Републици Србији, РТС 1 итд.

      Учествовао је у организацији Округлог стола – „Научене лекције из поплава 2014. године – 5 године касније“ у Институту за међународну политику и привреду у Београду, 24. маја 2019. године. Округли сто је организован у оквиру међународног пројекта Хоризон 2020, DAREnet, у којем су учествовали представници Факултета безбедности Универзитета у Београду, Сектора за ванредне ситуације МУП-а РС, Сталне конференције градова и општина – Савез градова и општина Србије, Канцеларије за управљање јавним улагањима, Црвеног крста Србије и други.

      У организацији OSCE (Организације за европску безбедност и сарадњу), пројекта ,,Consolidating the democratisation process in the security sector in Serbia“ реализовао је студијску посету академским институцијама и ,,Think Tanks“ организацијама у Француској у периоду од 03 – 07 септембра 2018. године. Такође, доц. проф. др Владимир М. Цветковић је члан алумни академске мреже чланова Организације за европску безбедност и сарадњу у Србији.

      Oсим тога, у организацији Међународне агенције за атомску енергију (IAEA) учествовао је у вишедневном годишњем састанку (Annual Meeting) у међународном центру УН-а у Бечу (Vienna International Centre)  у оквиру Међународне образовне мреже о нуклеарној безбедности (International Nuclear Security Education Network (INSEN) као један од представника из Србије.

      Проф. др Владимир М. Цветковић је био у дводневној студијској посети у ,,Joint Research Centre – the Commission's science and knowledge service EU у Италији, Испри и том приликом је посетио Европску лабораторију за управљање кризама и успоставио сарадњу са еминентним истраживачима ЕУ из области катастрофа (The European Crisis Management Laboratory acts as a research, development and test facility for ICT focused solutions which integrate devices, applications, and crisis management related information sources to support crisis management needs, such as threats analysis, common situation awareness, and collaborative decision making. The laboratory also allows distributed crisis management training across relevant services of the European Commission, as well as with partners in the EU Member States and others engaged in crisis management).

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Objavljeni naučni radovi - prof. dr Vladimir M. Cvetković, Fakultet bezbednosti, Univerzitet u Beogradu

Biografija, prof. dr Vladimir M. Cvetković, Fakultet bezbednosti, Univerzitet u Beogradu